MEKALISTER PORUČIO SRBIMA: Otvaranje poglavlja je priznanje da je SRBIJA NA DOBROM PUTU

- Godina 2015. je bila veoma uspešna za Srbiju - rekao je izvestilac EP za Srbiju i dodao da Srbija ima puno prijatelja u EU institucijama da sve naredne korake takođe uspešno ostvari

  • 4

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, izrazio je danas nadu da će u ponedeljak 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji u Briselu biti otvorena Poglavlja 35 i 32 čime će Vlada premijera Aleksandra Vučića dobiti priznanja za napore koji su ostvareni tokom ove godine.

Govoreći na Zajedničkom konsultativnom odboru Komiteta regiona, izvestilac je rekao da je Evropska unija primetila napore srpskog premijera za regionalnu stabilnost, kako činjenjem simboličkih, tako i ključnih postupaka: odlazak na inaguaraciju hrvatske predsednice, poseta Albaniji i odlazak na komemoraciju žrtvama Srebrenice u Potočarima, kao i uspeh dijaloga Beograd - Priština.

Mekalister: Vlada Srbije sledi impresivni reformski kurs

Mekalister je istakao i značaj buduće primene svih dosadašnjih sporazuma u duhu dobre volje.

Osvrćući se na drugu temu Zajedničkog konsultativnog odbora „Ruta migracija u zemljama Zapadnog Balkana - fokus na Srbiju", Mekalister je naglasio da nisu samo države članice EU pogođene migracijama, već i Srbija i Makedonija i u tom pogledu, pohvalio je Srbiju i srpski narod za uložen trud u proteklom periodu.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Godina 2015. je bila veoma uspešna za Srbiju - rekao je on i dodao da Srbija ima puno prijatelja u EU institucijama da sve naredne korake takođe uspešno ostvari.

On je pozdravio formiranje Zajedničkog konsultativnog odbora kao još jedan vid podrške zemljama kandidatima, posebno lokalnim samoupravama koje moraju da primene 70 odsto propisa EU.

SRBIJA KRUPNIM KORACIMA IDE U EU: Otvaranje poglavlja, konkretan POZITIVAN SIGNAL Srbima

Imajući u vidu da se, uprkos činjenici da se najvažnije odluke donose u glavnom gradu, paralelno sa tim, pregovarački proces mora da uključuje više i lokalnih i regionalnih vlasti, rekao je Mekalister, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izvestilac EP je istakao da postoje velike razlike među lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da razvijeni politički i ekonomski okvir Vojvodine može poslužiti za primer.

Govoreći o reformi javne uprave, Mekalister je naglasio da je najvažniji korak primena dobrog zakonodavnog okvira, vladavine prava, stvaranje Strategije decentralizacije u skladu sa principima subsidijarnosti i komunikacije, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, sukoba interesa i politizacije administracije.

- Pozdravljam napore Vlade Srbije u procesu pridruživanja EU, ali nedostaje veće uključivanje organizacija civilnog društva, nezavisnih regulatornih tela, što garantuje uspeh svih reformi - rekao je on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

 

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Mekalister je rekao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave napravilo dobar pravni okvir, kao i da podržava dalje napore u primeni istog, posebno kada je reč o jezicima i obrazovanju manjina, kao i povećanje broja pripadnika nacionalnih manjina u radu lokalnih administracija, a pre svega, na jugu Srbije.

On je izrazio je zabrinutost zbog situacije sa medijima u Srbiji i naglasio da je sloboda medija osnovni element demokratije koji ne može da se ostvari samo usvajanjem zakona, već mora da se ostvari okruženje nezavisnih medija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA