PRIŠTINA USLOVLJAVA: Prvo povratak Srpske liste, pa formiranje ZSO

Srbi se pozivaju na Briselski sporazum, a Albanci u kosovskoj vladi sa druge strane, kažu da neće biti Dekreta o formiranju Zajednice i da će raditi u skladu sa odlukom Ustavnog suda

  • 2

Skoro će godinu dana kako je trebalo da počne formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Umesto da bude i formalno proglašena, nije se počelo ni pisanje njenog statuta. Predstavnici Srba traže ubrzanje formiranja Zajednice srpskih opština, dok Albanci zahtevaju od Srba da najpre odmrznu svoje ušešće u institucijama.

Vučić: Nije realno da će Tramp poništiti američko priznanje Kosova

KFOR SPASIO SRPSKU BEBU! Vučić: Signal boljeg razumevanja (FOTO)

Ne popuštaju ni jedni ni drugi. Srbi se pozivaju na slovo briselskog sporazuma preuzete obaveze Prištine. Albanci u kosovskoj vladi sa druge strane, kažu da neće biti Dekreta o formiranju Zajednice, i da će raditi u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Srpski predstavnici kažu da su zahtevom o dekretu za formiranje Zajednice, pružili ruku za pronalaženje kompromisa.

- Mi smo samo tražili da se sprovede ono što smo dogovorili koalicionim sporazumom, očigledno je da i dalje postoji raspoloženje da se nastavi ista takva klima kao što je bila ranije, odnosno da se ne ispunjava ono što smo se dogovorili. Mi ćemo nastaviti svoju političku borbu svim sredstvima i sigurno se nećemo pomiriti sa tim što očigledno ne postoji dobra volja da se sprovede ono što je dogovoreno - kaže Branimir Stijanović, potpredsednik kosovske vlade.

Printksin: Youtube/Slobodno Srpski Printksin: Youtube/Slobodno Srpski

- Dogovoreno je u Briselu da se principi implementiraju. Implementacija principa dogovorenih u Briselu, potpisanih od strane dva premijera predviđa da se oni u kosovski sistem implementiraju. Dakle, odlukom kosovske vlade treba da se sprovede taj deo sporazuma. Ne razumem u čemu je problem - kaže Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu.

Odbijajuće stavove albanskih predstavnika u vladi o Zajednici srpskih opština u Prištini gledaju kroz prizmu priprema za moguće vanredne parlamentarne izbore, koji bi mogli da uslede na proleće. Takođe, približavanju stavova srpskih i albanskih predstavnika u vladi o ZSO, za sada ne doprinosi ni Sporazum Beograda i Prištine o telekomunikacijama.

U Prištini kažu da je dobijanje telefonskog prefiksa +383, uslov za formiranje Zajednice. Prema dogovoru, telefonski kod koji Srbija dodeljuje Kosovu, treba da bude formalno ozvaničen 15. decembra.

(RTS/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    24. novembar 2016 | 10:22

    Nije Srbija dodelilja pozivni za KiM nego Ausrtija . Srbija je samo poslala pismo na ITU da nije Protiv toga da KiM moze dobiti Drzavni broj +383 . To je istina ko hoce moze to da vidi u sluzbenom listu Brisela koij se objavljuje svaki dan sa svaku novost.

  • ana

    24. novembar 2016 | 12:12

    aj prvo silazite sa nase zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA