≫ 

Dačić: Da se poštuju prava Srba u Crnoj Gori!

Navodeći da Srbija na Crnu Goru gleda kao na susednu zemlju i da nema ništa protiv njenog samostalnog puta, Dačić napominje da je jedino što se traži poštovanje prava srpskog naroda

  • 5

Srbija će tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, isto kao što se poštuju prava Crnogoraca koji žive u Srbiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Čestitke političara i beogradskog muftije vernicima, koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru: Neka praznici u vaš dom unesu radost i blagostanje

Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara da li misli da je srpski narod u Crnoj Gori na neki način diskriminisan, jer nema predstavnike u tamošnjoj novoj vladi.

- Naši međjudržavni odnosi treba da budu racionalni, da se zalažemo za konkretno rešavanje svih pitanja. Ministarstvo spoljnih poslova će isto kao i kada je reč o drugim zemljama voditi računa o pravima srpskog naroda koji tamo živi - rekao je Dačić.

On kaže da je razočaran glasanjem Crne Gore povodom nekih pitanja vezano za Srbiju, uz komentar da je to njihovo pravo, ali da će Srbija "isto tako glasati kada je reč o njihovim interesima".

Zaharova dobila jelek od Dačića: Kada si uspeo da mi uzmeš meru? (FOTO)

Navodeći da Srbija na Crnu Goru gleda kao na susednu zemlju i da nema ništa protiv njenog samostalnog puta, Dačić napominje da je jedino što se traži poštovanje prava srpskog naroda.

- To će biti predmet našeg daljeg interesovanja i nadam se da ćemo sa novom Vladom Crne Gore oko toga probati da nađemo zajednički jezik - istakao je Dačih.

Komentarišići odnose sa Rumunijom, ministar spoljnih poslova kaže da je Srbija zahvalna toj zemlji jer nije blokirala Srbiju na evropskom putu.

- Rumunija je nama prijateljska zemlja, želimo što bolje odnose, ne postoje odnosi oko rumunske nacionalne manjine, postoje problem oko Vlaha i njihovog definisanja, ali o tome treba hladne glave da raspravljamo, a ne da od toga nastaju problemi - rekao je Dačić.

Ministar je istakao važnost medijskog delovanja Srba u dijaspori i ponovio da je prioritet Srbije zaštita prava i interesa državljana Srbije u inostranstvu i unapredjenje odnosa dijaspore i matice.

POKLON VLADE SRBIJE UJEDINJENIM NACIJAMA: Dačić razgovarao sa Guterešom

- Medijsko delovanje našeg naroda izvan granica Srbije je od izuzetne važnosti u trenutku kada se svet suočava sa veoma složenom političkom i ekonomskom situacijom i kompleksnim bezbednosnim izazovima - rekao je Dačić na otvaranju sedme konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu.

Sedma konferencija, u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) i ministarstva spoljnih poslova, posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dačić je naveo da su pripadnici dijaspore i srpskog naroda u regionu "nezamenjiv kanal komunikacije prema stranoj javnosti", kao i da se to posebno odnosi na zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Vlada Srbije je u tom procesu istovremeno konstruktivna u dijalogu, ali i beskompromisna u zaštiti naših nacionalnih interesa - rekao je Dačić.

ISTORIJSKI DOGOVOR U MOSKVI! Dačić: Srbija vodi politiku da sačuva mir

Prema njegovim rečima, očuvanje srpskog jezika i nacionalnog identiteta danas su od izuzetnog značaja kada su integrativni procesi u zemljama prijema toliko snažni da pripadnici najmlađih generacija često ne znaju maternji jezik.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović rekla je da je organizovanje konferencije jedno od najlepših zaduženja UNS-a i navela da je boravak novinara iz regiona u beogradskim redakcijama obostrano koristan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Državni sekretar za informisanje i medije pri ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović rekao je da u Beogradu boravi sedam polaznika novinarske prakse udruženja iz regiona - Madjarske, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Dačić: OCES još više da se posveti zajednickim interesima

Oni danas završavaju desetodnevni boravak u Beogradu, a do sada je tu vrstu edukacije imalo 19 polaznika.

U okviru konferencije organizovana je radionica na temu kreiranja sadržaja, promocije na društvenim mrežama i vidljivosti sajta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xman

    27. decembar 2016 | 15:08

    Opaaaa Rusi opet loze svoje placenike da prave haos u Srbiji i CG.

  • Koko_Shaner

    28. decembar 2016 | 14:16

    Ukinuti dvojno drzavljanstvo kao kontra meru.

  • Slobo CG

    28. decembar 2016 | 21:30

    Da se zna,Srbi u Crnoj Gori nijesu Srbijanci koji su se doselili u CG već starosjedioci Pravi Crnogorci a to se podrazumijeva da su Srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA