DOSIJE MI6: Tito hteo da pobegne iz zemlje, plašio se Staljina!

- Doživotni predsednik SFRJ zbog straha od inavazije SSSR-a na Jugoslaviju 1948. godine zatražio je politički azil od švajcarskih vlasti - tvrdi britanski istoričar Kit Džefri

  • 8

Doživotni predsednik SFRJ i lider komunista Josip Broz Tito je 1948. godine, u vreme sukoba sa Staljinom, zatražio azil od švajcarskih vlasti zbog straha od invazije SSSR-a na Jugoslaviju, tvrdi britanski istoričar Kit Džefri u svojoj knjizi "MI6 - Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949".

Knjiga od skoro 800 stranica je prva službena istorija obaveštajne službe i napisana je na osnovu intervjua i dokumenata službe MI6, koja se završava na samom početku hladnoga rata, piše "Jutarnji list".

Autor Kit Džefri se susretao sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obaveštajni dokumenti uništeni do neizbežnih političkih borbi oko toga treba li uvrstiti neke detalje, na primer, treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata koji u vreme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen.

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena, a neke stranice knjige govore i o Draži Mihailoviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Nemcima i saveznicima.

Knjiga "MI6 - Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949" u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. godine i izazvala je ogromno interesovanje.

Promocija ove knjige održana je pre neki dan u Beogradu, a otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji Dejvid Mekfarlejn je u uvodnom govoru naglasio kako je srpsko izdanje tek treće izdanje knjige van Velike Britanije, a opisao ju je citirajući jednog britanskog istoričara savremene politike i bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

- Džefri nije napisao lošu knjigu, već veoma dobru. Njegova velika zasluga je što je tajnu obaveštajnu službu Velike Britanije i njene agente vratio u istoriju Britanije u periodu Drugog svetskog rata. Knjiga je puna raznih epizoda i ličnosti, ali autor nije podlegao avanturizmu - rekao je Mekfarlejn.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    30. avgust 2013 | 11:16

    Tito je ubijen u Desantu na Drvar a oviga su postavuli rusi i ob je bio poljski jevrej tako da nam je i poljsku himnu dao da je nasa

  • srx

    30. avgust 2013 | 11:46

    Tito je rekao NE Staljinu tek kada su americki brodovi uplovili u jadransko more i imao punu podrsku zapada tako da ne lupajte da se plasio

  • I odozgo Tito

    30. avgust 2013 | 12:19

    Primitivci nw daju ni mrtvima mir, to vam hvala sto sam vas i gole i bose obuko i nahranijo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA