RUŽIĆ: Srbija i EU 20. decembra ili 21. januara

- Sve će biti poznato najkasnije 17. decembra, posle sastanka evropskih šefova diplomatije - izjavio je ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije

  • 3

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić izjavio je da je za Srbiju simbolički važno da se međuvladina konferencija s EU održi ovog meseca i najavljuje da će sve biti poznato najkasnije 17. decembra, posle sastanka evropskih šefova diplomatije.

Prema njegovim rečima, ukoliko se tada ne odluči da pregovori startuju tri dana kasnije (20. decembra), onda će početi najverovatnije 21. januara naredne godine.

Ružić je za "Novosti" objasnio da se mnoge države u EU zalažu da prvi zvanični susret bude 20. decembra i podsetio da je to bio jedan od zaključaka poslednjeg samita Italije i Francuske.

On je naveo da niko do detalja ne zna kako će pregovarački okvir tačno izgledati, pošto taj proces, kako je rekao, ima jednu krucijalnu specifičnost - prati ga normalizacija odnosa sa Prištinom.

- Ta dva procesa zapravo su isprepletena i praktično će ojačavati jedan drugi. Na koji način će se tretirati pitanja u vezi sa KiM, najbolje ćemo videti u praksi - rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, odnos Beograda i Prištine ne treba sagledavati u kategorijama uslovljavanja, jer Srbija i EU imaju partnerski odnos.

- Ne postoje nikakvi zahtevi, već samo proaktivni odnos vlade u vezi sa relaksiranjem dugogodišnjih tenzija na Kosovu. I lokalni izbori su, zapravo, prvi iskorak u tom pravcu. Ali važne su i teme formiranja mreže sudova, carnine i naše integracije u kosovsku policijsku službu, kao i krucijalna zaštita prava Srba formiranjem ZSO - naveo je Ružić.

Govoreći o izborima u prestonici i vanrednim izborima u celoj zemlji, Ružić je najavio da će Beograđani novu vlast birati, najverovatnije, u martu naredne godine, a da je i dalje otvoreno pitanje istovremenog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na pitanje kako bi se održavanje izbora odrazilo na pregovarački proces s EU, Ružić je istakao da bi Srbija "izgubila šest meseci tokom izborne kampanje" i možda propustila "zgodan trenutak kada Unijom predsedavaju prijatelji Srbije".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA