SRPSKI SCENARISTI: Kod Sulejmana je sve stalo u trbušni ples i haremske intrige!

Uvaženi srpski scenaristi većinom osuđuju banalizovanje istorije u turskoj seriji. "U "Sulejmanu" je sve opisano u nekoliko plesova, ljubljenja i malo razonode u haremu, a nije bilo tako, kaže Radoslav Lale Pavlović, urednik dramskog programa RTS-a

  • 70

Sulejman Veličanstveni je i definitivno pokorio Srbiju kao zanosni ljubavnik u istoimenoj turskoj seriji koja se emituje na Prvoj! I dok gledanost obara sve rekorde, a domaća publika naprosto guta haremske intrige i osvajačke pohode, malo ko obraća pažnju na to da su u ovom serijalu totalno izvrnute neke istorijske činjenice.

 

Scenaristima i režiserima "Sulejmana" očigledno je bilo važnije da naprave spektakl uz koji će se uzdisati i natapati ženske maramice nego da priču utemelje na autentičnim podacima.

 

Poznati srpski književnik, čovek koji je između ostalog napisao i scenario za film "Boj na Kosovu i seriju "Vuk Karadžić", Milovan Vitezović, kaže da scenaristi moraju da tumače istoriju, ali ne i da izvrću istorijske fakte:

 

- Kada pišem scenario za jednu istorijsku priču, ja se trudim da ga tumačim. Nema odstupanja, jer ako odstupam, onda je ti krivotvorenje, i ne vodi nikuda. tako učim i svoje studente. Inače ne gledam seriju "Sulejman Veličanstveni", ne interesuje me to, kaže pisac po čijoj je knjizi i originalnom tekstu rađen i aktuelni film "Šešir profesora Vujića"

 

 

Urednik dramskog programa RTS-a i scenarista serije "Moj rođak sa sela"Radoslav Lale Pavlović tvrdi da ono što gledaoci vide u seriji nije priča o Sulejmanu.

 

- U seriji "Sulejman Veličanstveni" je sve opisano u nekoliko trbušnih plesova, ljubljenja i malo razonode u haremu, a nije bilo tako. Na žalost, nisu konsultovali istorijske knjige, a ja bi im iskreno preporučio biografiju koju je napisao profesor Samardžić - "Sulejman i Rokselana". Činjenice ne smeju da se ignorišu, jer time umetničko delo gubi na vrednosti, kaže Pavlović i dodaje:

 

- Mogli bi mi da uradimo seriju o Srbinu koji je bio prvi vezir tom istom Sulejmanu, Mehmedu paši Sokoloviću, koja bi bila bolja od ove turske, samo nam treba novca, sa žaljenjem konstatuje urednik dramskog programa Javnog servisa.

 

Gledaoci su prethodnih dana imali prilike da pogledaju epizode u kojima turski sultan Sulejman u svom velikom pohodu osvaja Beograd i Zemun. I dok u seriji on skoro bez borbe osvaja Srbiju, velikodušno opraštajući lokalnom življu njihovo "neverstvo, istorija kazuje da je u bitci za Beograd izginulo oko 900 srpskih branitelja.

 

U knjizi profesora Samardžića, najpriznatijem istorijskom štivu te epohe, kaže se i to da u odbrani Beograda nisu učestvovali Mađari, kao što se to u seriji podvlači, već isključivo domaći vojnici, Srbi. A o velikodušnosti Sulejmana Veličanstvenog najbolje govori činjenica da je osvojeni Šabac te iste 1521. godine umarširao kroz "trijumfalnu kapiju" sačinjenu od 60 srpskih glava nabijenih na kolac.

 

Profesor dramaturgije i scenarista kultnog filma "Dečko koji obećava" Nebojša Pajkić ima nešto drugačije mišljenje. On tvrdi da scenarista uopšte ne mora da konsultuje istorijske knjige kada piše scenario sa istorijskom tematikom za neki film ili seriju.

 

-To je pitanje njegove dobre volje. Samo ukoliko radi dokumentarni film ili seriju, onda scenarista mora da se obazire na činjenice. Ako radi "fikšn", sve je stvar njegove mašte i, naravno, komercijale - kaže Pajkić i dodaje da je i sam nekada napisao dramu o Sulejmanu Veličanstevnom, ali da ne gleda seriju jer na televiziji isključivo prati fudbal.

 

 

(Nataša Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sula

    9. mart 2012 | 09:40

    PRVO I PRVO OVO JE LJUBAVNA PRICA,A NE NEKI RATNI FILM.DRUGO IZGINULO JE 900 VOJNIKA ZATO STO IH JE TOLIKO BILO UKUPNO,SA DRUGE STRANE IH JE BILO 300 000.JOS JEDNA STVAR...POGLEDAJTE SAJT "KAKO OSVOJITI BEOGRAD",PA ISTORIJU GRADA,I VIDECETE OD KOG VREMENA I KOJE GODINE SE SPOMINJU SRBI KAO SRBI....SLUZILI SMO KAO KURVA NA STANICI SVIMA,TURSKA,BUGARSKA,UGARSKA,VIZANTIJA,AUSTRIJA.....PA VI SAD MRZITE SVE TE ZEMLJE...A BAS TAJ UREDNIK RADOSLAV ZNA KAKO JE BILO NA DVORU SULTANA...KAKO DA NE...I JOS ZAMISLI,UREDNIK RTS-A,KOJI SE KOSE SA PRVOM.PRVA ME BAR NE TERA DA PLACAM STO IH GLEDAM!!!

  • Gordana

    9. mart 2012 | 11:00

    Ne znam čemu polemika naših velikih scenarista danima po štampi, kad je istorija u pitanju nama je manje više poznato da smo stalno bili pobednici u bitkama koje su izgubljene a bilo bi krajnje neprimereno da u sapunici dok dame uzdišu uz romantičnu ljubav gledaju srpske glave nabijene na kolac.A ovim sa RTS-a je bolje da naprave emisiju o tome koliko danas se mladih ljudi ubija noževima (krvnih srodnika) zbog dugogodišnje pogrešne politike u ovoj zemlji umesto što nam sto puta repriziraju Srećne ljude i neke druge gluposti!!!!

  • Miloš

    9. mart 2012 | 09:37

    Ovde je Sulejman predstavljen kao najpozitivniji lik, i to je sa njihove strane razumljivo al što MI to moramo da gledamo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA