Vernici danas slave sveticu koju je Bog ubio i sveca kojeg je vaskrsao

Kada je rimski imperator Dioklecijan počeo velike progone hrišćana, Vasilisa se pomolila Bogu da spase mučenja nju i njenih 1.000 monahinja

  • 6

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Julijana i Vasilisu, muža i ženu koji su osnovali dva manastira početkom četvrtog veka.

Kada je rimski imperator Dioklecijan počeo velike progone hrišćana, Vasilisa se pomolila Bogu da spase mučenja nju i njenih 1.000 monahinja.

Bog je po predanju u narednih šest meseci uzeo k sebi svih 1.000 monahinja, a na kraju je usmrtio i Vasilisu, čime ih je spasao da ih vojnici muče.

Za Julijana je Bog imao drugačiji plan. Kada su rimski vojnici došli do Julijanovog manastira, Bog je odlučio da mu da snage da izdrži sve muke na koje je bio stavljen.

Gospod ga je krepio, hrabrio, obećavši mu besmrtnost i slavu poput Isusove.

Foto: crkvenikalendar.com

Foto: crkvenikalendar.com

Julijana je po predanju mučilo čak 20 vojnika i trebalo im je čak sedam dana da ga ubiju. Međutim, osmoga dana Bog je Julijanu dao snagu da ustane iz mrtvih i tako potvrdi njegovo postojanje.

Legenda kaže da je Julijan 313. godine ustao iz pokrova i ubio svih 20 vojnika koji su ga mučili, a da se potom ponovo vratio u večni san.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    21. januar 2016 | 09:48

    Ustao iz groba i pobio vojnike?!Sta sve nece izmisliti! Najpre Bog ubio monahinje a onda mucenik ubio vojnike. Nema nikakvog smisla. Hriscani tad nisu nikog ubijali dok nije dosao car Konstantin i izmislio novo hriscanstvo koje je omogucilo sveopsti pokolj u ime krsta.

  • Dana

    21. januar 2019 | 07:50

    Slava im i milost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA