Pored laskave titule lepotice panonske ravnice, Sombor ima još jednu stvar za ponos: Vinogradi samo niču! (FOTO)

U selu u Srbiji, u Riđici, unazad nekoliko godina niču novi vinogradi

  • 0

Riđičko vinogorje, selo u opštini Sombor kako tvrde tamošnji vinogradari, polako se vraća na mesto koje je imalo sredinom dvadesetog veka, zahvaljujući tome što u Riđici već nekoliko godina unazad niču novi vinogradi.

Ljudi koji žele da žive od poljoprivrede imaju jedan problem: Traži se hektar više za najam, a ovo su cene u Šumadiji i Pomoravlju

Ugledajmo se na Sloveniju: Oni sa 45.000 evra stimulišu mlade koji reše da ostanu na selu

Zavidnu vinogradarsku tradiciju dokazuje i podatak da su se posle Drugog svetskog rata u Riđici vinogradi prostirali na oko 300 ha, prenosi RTV.

Uz stare, nikli su i novi vinogradi.

Meštani, predeo na kojem se nalaze vinogradi, nazivaju "Vina sa crnog i smeđeg peska" i ona su bila nadaleko poznata širom Jugoslavije. Te krajeve su nakon odlaska Nemaca naselili Dalmatinci, koji su iskoristili dar prirode i nastavili da gaje lozu i prave vino. Mnogi stari zasadi su sačuvani, ali su pored njih podignuti i novi.

Udruživanje vinogradara je dalo odličan rezultat.

Foto: pixabay.com

Radoslav Tripković, vinogradar iz Riđice, navodi da je udruživanje vinogradara počelo pre oko sedam godina. Kako napominje, tada je osnovano udruženje "Riđički vinogradi" što se pokazalo kao odličan potez. Udruženje sada ima 33 aktivna člana i desetak pridruženih članova, ali ima i petnaestak članova koji nemaju svoje vinograde, ali su uvek tu da pomognu i daju dobar savet i vezi s uzgojem loze i proizvodnjom vina.

Proizvođač Rajko Milanko ističe da je vinogradarstvo umetnost.

Proizvođač Rajko Milanko, koji pod vinovom lozom ima 2,5 ha, ističe da, iako je već zagazio u šestu deceniju života, drugim poslom osim vinogradarstvom ne bi mogao da se bavi. Sav uloženi trud dobija pravi smisao i poseban je doživljaj i zadovoljstvo kada uspe da proizvede dobro vino. Milanko smatra da vinogradarstvo nije seljački posao, već umetnost zato što ne može svako da napravi kvalitetno i ukusno vino.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Olakšavajuća strana vinogradarstva jeste  što loza odoleva visokim temperaturama.

Vinogradar Zoran Šveljo, napominje da u proizvodnji prate tehnologiju, savremene sorte i zasade, oblik gajenja. On kaže da su za sada zadovoljni stanjem i kondicijom vinove loze, jer uprkos visokim temperaturama i suši leto za sada nije oštetilo lozu.

Udruženje "Riđički vinogradi" može da se pohvali i nagradom osvojenom na međunarodnom takmičenju za Pino Griđo u Bugarskoj, ističe Radoslav Tripković. Osvojili su bronzanu medalju za suvo belo vino dokazavši da mogu da gaje fantastično grožđe i prave još bolje vino.

Na kraju treba reći i to da su vina iz Riđice izuzetno povoljna, ali i vrlo kvalitetna. U tamošnjim vinogradima su od sorti zastupljeni: šardonerizlingsovinjon i merlo, a sve pomenute sorte daju dobar prinos. U posao u vinogradima su uključene čitave porodice, jer to je, prema rečima meštana, najvažnije da bi i omladina zavolela vinogradarstvo i ostala u tom selu.

(Telegraf.rs/agroklub.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA