Dobili račune od 15.000 dinara, pa počeli bojkot đubretara. Sada se guše u smeću, ali nemaju nameru da odustanu!

Znam za peticiju iz Predvorice i uskoro ćemo organizovati sastanak u tom selu

  • 1

Oko 70 od ukupno stotinak meštana Predvorice kod Šapca bojkotuje komunalnu službu zbog visokih računa, te su u tu svrhu pokrenuli i peticiju protiv đubretara!

Osveštana srednja škola u Mačvi: Sveta voda pala na temelj učionica (FOTO)

Prispeli računi, uvećani za troškove izvršitelja, iznose oko 15.000 dinara po domaćinstvu, pišu Večernje novosti.

U peticiji oni svoju odluku ukratko obrazlažu sledećim tvrdnjama - da u ovom selu rastojanje između domaćinstava neretko iznosi i po kilometar, u njemu mahom žive starci sa vrlo niskim penzijama, a na spisak komunalnog preduzeća su, tvrde, upisani ne samo preminuli, već i ljudi koji ne postoje. Kažu, mnogobrojni su sokaci u koje "smećar" nikada nije ni ušao...

- Nisam ni želeo tu uslugu, jer praktično smeće moram sam da iznesem, i to pred kuću drugog čoveka, pa ga psi noću razvlače po selu - ogorčen je Dragan Miličić, navodeći da "smećari" ne dolaze pred svako domaćinstvo, već samo na određene punktove.

Njegova komšinica Branka Đermanović kaže da kao dijabetičar jedva preživljava, a račune komunalnog preduzeća nije želela ni da primi jer sa penzijom od 4.900 dinara ne može da plati ni lekove.

- Upisali su ime mog sina, koji radi kao trgovac sa platom od samo 22.000 dinara, a ništa se od imovine ne vodi na njega. Pritom, đubre bi trebalo sama da nosim duže od kilometra, do Jokića kuće, ispred koje staje kamion - kaže Branka, dok njena prijateljica Milica Tešić negoduje što računi pristižu, i kada nema ko da ih primi jednostavno ih ubace u dvorište, a posle još ljude zasipaju nekakvim rešenjima o naplati.

Miodrag Bajević kaže da su meštani peticiju predali JKP "Stari grad", ali im se do juče niko nije obraćao.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Platio bih im da su od mene izneli makar i jedan pikavac, ali ovako neću! Nismo mi gradsko stanovništvo, pa da nam razrezuju po 500 dinara mesečno, ne pitajući kakve potrebe imamo - kaže Bajević z Novosti.

Direktor JKP "Stari grad" Snežana Đukić, s druge strane, objašnjava da je ovo preduzeće po zakonu obavezno da organizuje iznošenje smeća sa seoskog područja. Nije, dakle, u pitanju dobra volja ni lokalne samouprave, ni meštana...

- Znam za peticiju iz Predvorice i uskoro ćemo organizovati sastanak u tom selu, da čujemo primedbe i predloge meštana. Važno je da svi budu zadovoljni, ali i to da dogovor koji tamo postignemo bude tehnički izvodljiv - precizira Snežana Đukić i naglašava da poštuju sve primedbe o staračkim domaćinstvima koja, eventualno, ne mogu da plaćaju uslugu, te o promenama broja korisnika.

Kaže, međutim, da bi neko o tome trebalo da ih obavesti, a ako nema informacija iz Mesne kancelarije ili od seoskog poverenika, komunalci nemaju na osnovu čega ni da reaguju.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA