Napravljen još jedan korak ka štampanju školskih udžbenika na bosanskom jeziku u Srbiji (FOTO)

Ministar je preuzeo obavezu da o postignutom dogovoru sa sastanka obavesti Vladu Republike Srbije kako bi Vlada dala saglasnost.

  • 2

Nakon što je prošlo 10 meseci posle potpisivanja memoranduma između Ministarstva prosvete i Saveta nacionalnih manjina, odštampana su 34 od planiranih 100 udžbenika na manjinskim jezicima, pa su tim povodom sastali predstavnici  Bošnjačkog nacionalnog veća, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike.

Da li je jezik bosanski ili bošnjački: Otvorena velika polemika u regionu

Postignut je dogovor o svim pojmovima koji određuju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka uključujući i termin Sandžak kao i o njihovom korištenju u rukopisima udžbenika na bosanskom jeziku.

Ministar je preuzeo obavezu da o postignutom dogovoru sa sastanka obavesti Vladu Republike Srbije kako bi Vlada dala saglasnost.

Na sastanku je takođe ustanovljeno koje su obaveze iz Memoranduma do sada realizovane i u kojim fazama izrade se nalaze udžbenici koji nedostaju na bosanskom jeziku, te je dogovoreno da učenici u nastavi na bosanskom jeziku do početka školske 2017/18. godine dobiju većinu udžbenika koji su definisani Memorandumom i aneksom Memoranduma o izdavanju udžbenika.

Memorandumom je predviđeno da udžbenike koji nedostaju i dodatke udžbenicima na bosanskom jeziku izradi i štampa javni izdavač Zavod za udžbenike u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem i Ministarstvom prosvete.

Ministar prosvete upoznao je predstavnike Veća da su predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr. Aleksandar Lipkovski i predsednik Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja prof. dr. Zoran Avramović smenjeni sa tih funkcija.

Zavod za udžbenike predstavljali su Dragoljub Kojčić, direktor i glavni urednik Zavoda, Milorad Marjanović, direktor izdavačkog sektora i urednica Vesna Pajević.

Sastanku su u ime Bošnjačkog nacionalnog veća prisustvovali potpredsednik Veća Esad Džudžo, predsednik Izvršnog odbora Hasim Mekić i predsednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA