DANAS SVI SLAVE OGNJENU MARIJU, a pola Srbije nema pojma zašto je OGNJENA ni koliko je opasno plivati na ovaj dan!

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, kao i Sveti Ilija koji kažnjava gromom, pa spada u "ognjevite" svece

  • 9

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Svanula je Ognjena Marija, velika srpska svetica: Danas nemojte da radite ove stvari, a evo šta treba da uradite sa ogledalom

Pošto prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, kao što sveti Ilija kažnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece.

Na današnji dan, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade se nikakvi poslovi, naročito ručni i radovi u polju. Prema narodnom verovanju one koji prekrše ovo Ognjena Marija kažnjava ognjem, pa je zato i poznata kao Ognjena Marija.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen "crvenim slovom", ali žene toga dana odbijaju da zadenu i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva kada su se na današnji dan dogodila utapanja. Zato se veruje da na Ognjenu mariju treba izbegavati kupanje u "velikim vodama".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA