42, 41, 40, 40, 41, 39: Dobro pogledajte ovu tabelu, mi ne pamtimo da je skoro bila ovakva

Ovako visoke temperature nisu odavno zabeležene, pa će u većini gradova naše zemlje najviša dnevna temperatura iznositi oko 40 stepeni

  • 14

Meteorolozi za danas predviđaju pravi pakleni dan u našoj zemlji, tako da će osim Jagodinaca građani širom Srbije moći da isprže jaje na suncu. Šalu na stranu, zbog ekstremno visokih temperatura kakve Srbija ne pamti, crveni meteoalarm je na snazi i važiće sve do ponedeljka.

Crveni meteoalarm proglašen u celoj Srbiji: Ovakvo leto se ne pamti! (FOTO)

Vrhunac toplotnog talasa: Dostiže 42 stepena, a posle njega nam stiže kratko "osveženje". Evo i kada

Širom Srbije će padati temperaturni rekordi, a u  Nišu se očekuje čak 42 stepena. U Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu maksimalna temperatura 41 stepen.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovako visoke temperature nisu odavno zabeležene, pa se u Kragujevcu i Subotici očekuje 40 stepeni.

Ako niste među onim srećnicima što su pre ovog pakla uspeli na pobegnu na more, treba se na vreme danas spašavati i tražiti svoje mesto negde uz vodu, gde se možete osvežiti.

Za one koji su u blizini Zlatibora ili Kopaonika nema brige, spas mogu da pronađu u carstvu hladovine, jer će temperature tamo biti nešto niže u odnosu na ostala mesta u Srbiji.

Nešto "niže" temperature će biti na Paliću, u Loznici i Prištini, gde je predviđeno 39 stepeni.

Ako želite da uživate u plivanju, a da vas pritom ne prži sunce preporučujemo odlazak na noćno kupanje. Već godinama unazad na skoro svim beogradskim bazenima ima i noćno kupanje, uglavnom do 23 časa ili do ponoći.

Foto: Telegraf

Osim visokih temperatura vazduha, danas treba biti na oprezu i zbog visokog UV zračenja. Prema podacima i prognozi RHMZ, UV indeks biće "vrlo visok", i kretaće se između 8 i 10.

Toplo će biti i tokom noći, u većini krajeva noći će biti tropske, a temperatura će biti veća od 20 stepeni. Za ovo bi posebno morali da se pripreme hronični bolesnici i oni koji imaju problema sa srcem i disajnim putevima.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Izuzetno nepovoljne biometeorološke prilike mogu prouzrokovati pojačane tegobe kod svih grupa hronično obolelih, pa im se savetuje ograničenje fizičkih napora i striktno pridržavanje saveta lekara.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, umora i glavobolje. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana i unos dovoljne količine tečnosti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Za sve koji dan provode radno nek se obuku laganije, preporučuje se šešir i naočare za sunce, dodatno se naoružati vodom, a i lepeza nije na odmet.

Za one koji osim rashlađenja žele i dobru zabavu, mogu posetiti neke od akva parkova širom zemlje,  a ima ih desetak.

Foto: Telegraf

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Beograđanima i Novosađanima nikad "ne ginu" Ada i Štrand, verni spasioci od paklenih dana.

Pogledajte video kakvo nas vreme očekuje:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    5. avgust 2017 | 10:52

    42 u hladovini a na suncu 55

  • Zoran

    5. avgust 2017 | 11:12

    A u vozilima gsb radi grejanje

  • ????

    5. avgust 2017 | 11:37

    Pa sta ste hteli?Leto je.I treba da bude toplo.Da je ispod 30 stepeni onda biste kukali zbog toga. Uzivajte u zivotu,u svakom danu nadjite nesto lepo i budite srecni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA