B92 i Prva odgovaraju Radijus Vektoru: Ne možete nas da ucenjujete, a korisnicima pretite povećanjem cena

Dve televizije se pitaju kako Radijus Vektor može da plaća strane kanale, a njih ne

  • 7

Televizije B92 i Prva izdale su novo, zajedničko saopštenje u kom kažu da Radijus Vektor ne može da ucenjuje nacionalne emitere i preti korisnicima povećanjem cena.

Nastavlja se TV rat: Radijus Vektor objasnio zašto je sklonio Prvu, B92 i Happy televiziju iz ponude

- Povodom novog saopštenja Radijus Vektora u kojem se navodi više neistina, želimo da naše gledaoce upoznamo sa činjenicama kako bismo zaštitili njihove interese i sprečili dalje manipulisanje od strane operatera - navodi se na početku zajedničkog saopštenja.

Kako dodaju, svaki građanin ima besplatan pristup programu nacionalnih televizija preko antene, ali to nije slučaj kada koristi i usluge kablovskog operatera.

- Kablovski operater plaća strane i regionalne kanale, osim nacionalnih televizija na teritoriji Srbije, kako bi dalje distribuirao njihov program svojim korisnicima od kojih za to uzima određenu novčanu nadoknadu. To predstavlja bezobzirnu diskriminaciju domaćih emitera i dovođenja u neravnopravan položaj sa stranim kanalima.

- Radijus Vektor ne može da plaća jedne sadržaje, a da s druge strane preuzima nečiji program besplatno i naplaćuje ga krajnjim korisnicima. U uređenim sistemima to se svakako može podvesti pod krivično delo.

Foto: pixabay.com, Wikimedia

Komentar Radijus Vektora da tri nacionalna kanala potražuju novčanu nadoknadu i da će to uticati na povećanje cena kablovskih usluga tumače kao besmislen i kažu da se može shvatiti kao pokušaj dovođenja u zabludu građana. Sve zarad izbegavanja zakonskih obaveza koje nemaju nikakve veze za cenom usluga i sticanja dodatne koristi.

- Cenu usluga određuje isključivo operater. Sigurno je da ukoliko želi da posluje u interesu korisnika usluga, ne mora da povećava cenu već može da nađe drugi model baš kao što su to učinili drugi operateri sa kojma je naša televizija postigla dogovor i koji zbog toga nisu opteretili svoje korisnike - piše u saopštenju.

- Takođe, Radijus Vektor sve do skoro nije tražio saglasnost za emitovanje pograma Prve i B92 i tek je posle niza preduzetih pravnih koraka i mera, uključujući i opomenu od REM-a, podneo zahtev. To znači da je Radijus Vektor po više osnova delovao i poslovao van zakonskih okvira - dodaje se.

Na kraju saopštenja podvlače da će iskorisiti sva pravna sredstva kako bi zaštitili interese svojih gledalaca, kao i program.

- Zakon mora da se poštuje i svaki drugi odnos ne predstavlja dobru poruku za nacionalne emitere koji imaju milionska ulaganja kako bi obezbedili kvalitetan i konkurentan program.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonim

    8. avgust 2017 | 16:07

    Cek,ja koliko vidim i jedni i drugi pricate istu pricu ,,necemo da naplacujemo,, ?Kako onda ne mozete da se dogovorite?Koga vi lazete?

  • pp

    8. avgust 2017 | 18:18

    Radius je 100% u pravu. Oni nisu duzni da drze te kanale u pinudi, a ti kanali su besplatni. Dobijate ih gratis uz sve ostale koje placate mesecnom pretplatom. Svi ti kanali su svima dostupni na nacionalnoj frekfenciji, putem digitalnig signala i odgovarajuce antene i ostale opreme.

  • Mrkajlo

    8. avgust 2017 | 18:20

    To je najbolja kablovska! Ti kanali nam i ne trebaju! Na njima je nasilje....bljuvotine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA