≫ 

Besplatni udžbenici za 86.000 osnovaca: Morate da ispunite ove uslove, i vaši su!

Novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proširena je lista školaraca kojima se udžbenici kupuju novcem iz republičke kase

  • 0

Počela je distribucija besplatnih udžbenika za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda. Kompleti knjiga će stići u škole pre nego što đaci sednu u klupe 1. septembra.

Pitali smo beogradske đake generacije kako "pokidati" u školi, a oni su nam otkrili svoje majstorske tajne (VIDEO)

Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja svako treće i naredno dete u porodici dobiće udžbenike - a to će biti 35.657 osnovaca u predstojećoj školskoj godini, navodi Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, piše Politika.

Aktuelni zakon o idžbenicima predviđa da se besplatni udžbenici dodeljuju samo socijalno ugroženim školarcima, primaocima novčane pomoći.

Otuda su đaci iz materijalno ugroženih porodica prva kategorija dece za koju je država i ovog puta obezbedila komplete udžbenika.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Milos Rafailovic, bigzskolstvo.rs

Međutim, novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom "Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola", na osnovu odluke vlade proširena je lista školaraca kojima se udžbenici kupuju novcem iz republičke kase.

Osim socijalno ugroženih, sada su obuhvaćeni i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Obuhvaćeni su i đaci koji su treće (i svako naredno) dete u porodici.

Foto: Profimedia/Fancy

- Da bi porodice sa više od dvoje dece ostvarile pravo da za osnovce dobiju knjige od države, svi mališani u kući moraju biti u obrazovnom sistemu. Na primer, osmaku koji je četvrto dete besplatni udžbenici sleduju ako su mu stariji braća ili sestre srednjoškolci ili studenti, ali porodica, s recimo, troje dece, od kojih su dvoje zaposleni, dakle i zarađuju, ne može da konkuriše za besplatne udžbenike za treće dete koje je osnovac - navodi Nedeljkovićeva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Za predstojeću školsku godinu za besplatne udžbenike iz republičkog budžeta je izdvojeno 571.747.000 dinara. Pravo da dobiju knjige od države na poklon ostvarilo je skoro dvostruko više osnovaca nego lane. Za prošlu školsku godinu država je obezbedila udžbenike za 45.000 dece.

U toku je postupak javne nabavke za izradu udžbenika prilagođenih za decu sa smetnjama u razvoju koja uče prema prilagođenim ili izmenjenim programima.  Za to je izdvojeno oko 30 miliona dinara. U sledećoj školskoj godini, slabovidi i slepi đaci dobiće besplatne udžbenike s uvećanim fontom i slikama ili na Brajevom pismu.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA