Restitucija: Obeštećenje starih vlasnika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata počinje 2018. godine

Agencija privodi kraju predlog koeficijenta obeštećenja koji treba konačno da utvrdi Vlada

  • 5

Agencija za restituciju će najkasnije tokom septembra predložiti Vladi Srbije koeficijent po kome bi se obračunavala vrednost imovine oduzete posle Drugog svetskog rata koju nije moguće vratiti u naturi, izjavio je danas direktor te agencije Strahinja Sekulić.

TITO JE SRPSKOM KRALJU UKRAO BLAGO! Ovo bogatstvo Srbija MORA da vrati Karađorđevićima (SPISAK)

Vukosavi je restitucijom vraćeno 13 kvadrata stana u Beogradu, ali ona prvo mora da plati 3.000 evra!

Sekulić je za Tanjug rekao da je agencija već donela skoro više od 1.000 rešenja o pravu na obeštećenje.

- Kad se utvrdi koeficijent moći će da se krene sa isplatima. Zakon nas je obavezao na to i mi smo, bez obzira na eventualne najave promene zakona, ušli u rokove. Po našem planu već 2018. trebalo bi postupak isplate da krene punom parom - rekao je Sekulić.

U poslednjih šest godina agencija je, kaže, zajedno sa Poreskom upravom prikupljala podatke, vršila procenu imovine koja ne može da se vrati u naturi i ti podaci su već dovoljni da se Vladi može predložiti donošenje koeficijenta.

Foto-montaža: Profimedia

- Zakon je predvideo iznos od dve milijarde evra kao iznos obeštećenja. Ovaj iznos imovine koji smo mi utvrdili, a koja ne može da se vrati, podeliće se sa dve milijarde i taj koeficijent će utvrditi vlada i po tom koeficijentu će biti vršene isplate u vidu obveznica na rok od 12 godina -  objasnio je Sekulić.

To, ističe, ne znači da je dosadašnje naturalno vraćanje imovine okončano, ono je pri kraju, postupci koji se vode biće nastavljeni i gde postoje uslovi, imovina će biti vraćena u naturi.

- Taj postupak je negde u završnoj fazi, a početak obeštećenja je tu - dodaje Sekulić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: AP/Tanjug

Nakon što Vlada utvrdi koeficijent za obeštećenje, kaže Sekulić, agencija će saopštiti tačan podatak na koliko novca je procenjena imovina koja ne može da se vrati u naturi.

- Radi se o milijardama evra. Sad, u ovoj fazi, dok se ne utvrdi koeficijent nećemo sa tom brojkom izlaziti u javnost. Ona nije tajna, ali dok traje postupka i kad se utvrdi koeficijent objavićemo te podatke - naveo je Sekulić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    15. avgust 2017 | 18:42

    A sta je sa objektima koji mogu da se vrate vlasnicima i njihovim naslednicima ali se ne vracaju zbog nečijeg interesa?

  • gordana

    15. avgust 2017 | 18:58

    Dokle vise zakoni koji vaze retrogradno! Ko postavlja vremenske granice!tako bi mogli da traze povratak imovine turski begovi i potomci starih rimljana,a sve iz nasig dzepova!ko ce da vrati imovinu socijalistickim radnicima -samoupravljacima,koja im je oduzetabez ikakvih zakona,referenduma isl. Pa jos i upropascena?Narode,uzmu se upamet,obestecujes iz sog dzepa kulake i derikoze kod kojih suvasi dedovi rintaliza koru proje!

  • Naslednik

    15. avgust 2017 | 20:21

    A sta je sa zemljom,pogotovo onom prvoklasnom vojvodjanskom? Tu odgovora, naravno kao i pre,neeema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA