Svi oni koji su se lako odrekli ove svete kosovske zemlje, nisu dobro prošli u životu: Manastir Banjska proslavio hramovnu slavu (FOTO)

Ove svetinje nas drže i dok god smo u ovim svetinjama ima nade za nas i dok god naš narod živeći svuda po svetu i oni koji su raseljeni sa Kosova i Metohije imaju u srcu svom ove svetinje i svetlu ksosovsko-metohijsku zemlju ima nade za nas – rekao je vladika Teodosije

  • 5

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop Raško-prizrenski i Kosovsko Metohijski Teodosije i litijom sedmovekovna Sveštena Carska Lavra, manastir Banjska, zadužbina Stefana Uroša II - Sv Kralja Milutina, najvećeg graditelja dinastije Nemanjić u prisustvu velikog broja vernika proslavila je hramovnu slavu Prenos moštiju Sv. arhiđakona Stefana.

UZ VELIKI BROJ VERNIKA: Manastir Banjska proslavio hramovnu slavu (FOTO)

Posle svečane litije, rezanja slavskih kolača i svetog pričešća vladika Teodosije je za osobitu ljubav i nesebičnu pomoć ukazanoj eparhiji Raško-prizrenskoj, posebno u obnovi manastira Banjske odlikovao gramatam i uručio g-dinu Nikoli Rajeviću iz Peći i fondaciji "Delije" iz Beograda.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi podsetio da je Sv. arhiđakon Stefan prvi mučenik u crkvi Hrstovoj, koji je preko svojih moštiju učinio predivna čudesa i dela i evo slavi se do današnjih dana.

- Danas sabrani ovde u svetinji svetoga blagovernoga kralja Stefana Milutina gde je počivalo njegovo sveto telo, u svetinji koja je podelila tešku sudbinu našeg naroda kroz istoriju, sabrani danas na liturgiji svedoci smo božije sile i božijeg blagoslova, ova svetinja je oživela u njoj se Bogu služi ne samo za one koji ovde žive nego za ceo naš rod pravoslavni, ovde se prinose molitve Bogu živome i ovde u obnovi ove svetinje pokazuje se naša ljubav prema Bogu i prema njegovoj crkvi svetoj – rekao je vladika Teodosije.

Foto: Telegraf

On je istakao da u ovo teško vreme "kada nas mnogi sa strane žale i smatraju da nestajemo sa ovih prostora mi obnavljamo naše svetinje, ali ne obnavljamo za druge, već za sebe i time pokazujemo da ćemo ostati i opstati, na ovim prostorima, da će se oni koji dolaze, deca naša ponovo vratiti na ove prostore osveštane, koji nama priadaju, zato moramo dobro da pazimo da se onoga što smo primili od svojih predaka ne odričemo".

- Svi oni koji su se lako odrekli ove svete kosovske zemlje nisu dobro prošli u životu, da dobro pazimo šta smemo, a šta ne smemo da otuđimo, da se niko lako ne odriče svoje dedovine i one zemlje koju je primio u nasleđe, jer smo to primili ne da prodamo, nego da predamo našj deci, to je zavet koji smo primili, koji treba da održimo i da ispunimo, nije nekada lako, ali da se setimo da i našim precima nije bilo lako, mnogo im je teže bilo, ali su opstajali i zato danas i mi postojimo na ovim prostorima - rekao je vladika Teodosije.

Foto: Telegraf

On je naglasio da još uvek ima mnogo čestitih i savesnih ljudi koji imaju straha i ljubavi božije u sebi zahvaljujući kojima se svetinje i danas obnavljaju, kao i to da se Banjska obnavlja "zahvaljujući na prvom mestu predsedniku republike koji je dao lični prilog“ sa kojim je počela obnova crkve, zatim Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, pojedincima fondaciji "Delije" koja svesrdno pomaže igumana Danila i ovu svetinju i mnogi drugi Bog zna njihova imena".

- Ove svetinje nas drže i dok god smo u ovim svetinjama ima nade za nas i dok god naš narod živeći svuda po svetu i oni koji su raseljeni sa Kosova i Metohije imaju u srcu svom ove svetinje i svetlu ksosovsko-metohijsku zemlju ima nade za nas – rekao je vladika Teodosije.

Foto: Telegraf

U manastirskom kompleksu se vrlo vredno radi na zaštiti arhitekture, obnovi koja se na osnovu sačuvanih fragmenata zasniva na stilskoj konstrukciji, u samom hramu je pod popločan mermerom i postavljen mermerni ikonostas , uredjuje se porta, gostoprimnica, konaci, kao i u vreme ktitora u manastiru se proizvodi pivo, u novoj pivnici koja je nedavno stavljena u funkciju.

-Ne treba da stanemo na ovome, ako Bog da ovaj divni ikonostas će dobiti svoje ikone, i onda ćemo i dalje obnavljati ovu zadužbinu svetoga kralja Milutina, a ja se nadam u Gosoda da ćemo uskoro blagoslovom našeg sinoda i sinoda Bugarske crkve dobiti deo moštiju svetoga kralja - najavio je vladika Teodosije.

Ovogodišnji svečar zajedno sa manastirom Draško Miletić iz Deževe, Stare Srbije, je kolač predao sledećem domaćinu, Gradi Maksimoviću koji je rodom sa Kosova, ali živi i radi u dalekoj Australiji u Sidneju.

Foto: Telegraf

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su ispred Vlade Republike predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i Dušan Jovović, redstavnici lokalne samourave opštine Zvečan, sveštenstvo, monaštvo i verni narod sa svih strana.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je rekao da je "Banjska u simboličnom smislu ono kako mi sagledavamo perspektivu sveukuponog razvoja obnove, podizanja iz pepela naše baštine na Kosovu i Metohiji i cele naše zajednice u južnoj pokrajini".

- Banjska je na jedan simboličan način nikla iz pepela, obnavlja se u poslednjih godina vrlo intenzivno sa dosta novih sadržaja, svaki put kada se ovde okupimo da proslavimo njen praznik, prošle godine nije izgledala ovako lepo, a sledeće godine će siguran sam izgledati lepše nego danas uz obnovu crkve, gostoprimnice, konaka, pivarskog objekta koji je u funkciji, posle šest vekova puni manastirsko pivo na Kosovu i Metohiji, tu je i kompleks Rajske banje koji već dobija završne obrise, imamo priliku da danas obeležimo lepe stvari koje su se dogodile u godini iza nas – rekao je Kozarev.

Foto: Telegraf

Mnogobrojni gosti su uživali u kulturo-umetničkom program koji je izveo KUD "Kopaonik" iz Leposavića, nakon koga je priređena trpeza ljubavi.

Foto: Telegraf

Ktitor manastira Banjske Stefan Uroš II Milutin “najslavniji kralj srpski, koji je najviše je hramova podigao, crkava obnovio i svetih obitelji ustrojio” posvetio je crkvu prvomučeniku Hristovom Stefanu zaštitniku Nemanjića i odredio za svoju grobnu crkvu.

U ovoj svetinji je 2004. god. posle 520 godina sv arhijerejsku liturgiju sa arhijerejima služio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, čime je označena obnova i vraćen duhovni život.

Foto: Telegraf

Manastir Banjska je spomenik kulture i kategorije od značaja za Republiku Srbiju. Saborni hram kao i ostaci kompleksa su decenijama bili u lošem stanju. Srpska pravoslavna crkva, Vlada Republike Srbije i Republički zavod za očuvanje spomenika kulture ulažu napore kako bi se ovom važnom spomeniku kulture vratilo dostojanstvo.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    15. avgust 2017 | 21:47

    Gospodo svestenici, sluzite bogu kao sto bi trebalo da radite, a politiku nemojte. Da ste pravi sluzitelju bogu isli bi pesice, a ne da svako od vas ima skupe limuzine i dzipove. Nas deda Pavle ( bog da mu dusu prosti) se okrece u grob kada vas pogleda odozgo i kada vidi kako sluzite bogu i narodu.

  • DN

    15. avgust 2017 | 21:25

    AMIN !!!

  • Dr Milan

    15. avgust 2017 | 22:39

    A vi sto ste napustili svetu srpsku patrijarsiju i premestili je u beograd..... namerno mala slova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA