Zanimljivosti oko nasledstva u Srbiji: Kako da dobijete novac iako niste u testamentu, a kako najbliži rod ostaje bez ičega

Zanimljivosti o nasledstvu u Srbiji, izdvojili smo nekoliko važnih stvari

  • 5
Foto: Profimedia

Oko testamenta manje više sve znate, ali ono što iznova može da intrigira jesu brojne zanimljivosti koje s vremena na vreme mogu da se saznaju.

Recimo, da li ste znali da je naslednik u obavezi da plati dugove ostavioca do visine vrednosti naslednog dela?

Stvari koji znaju da zbunjuju ljude, odnose se na činjenicu da i oni koji nisu uneti u testament mogu da dobiju nasledstvo.

>>> Ako prihvatite nasledstvo, preuzimate i otplatu svih dugova: Kako i koliko dugo naslednik otplaćuje kredit preminulog

"Ukoliko neko od naslednika nije pomenut u testamentu, a pripada prvom naslednom redu, znači reč je o nekom najbližem srodstvu, on ima pravo na nužni deo. To je polovina od zakonskog dela, koji bi inače dobio da ostavilac nije sačinio testament".

Idemo dalje, pronašli smo još dve situacije koje bi mogle da vam objasne mnogo toga. Recimo, da i najbliži rod pokojniku može da ostane bez ičega.

"Ukoliko je prezadužen ili je rasipnik, najbliži rod pokojniku može da ostane bez nasledstva. Tada se nasleđivanje vrši kao da je isključeno lice umrlo pre ostavioca, ali na mesto ovog nesrećnika staće ipak njegovi naslednici, tako da se zakon pobrinuo da deca raspikuće ne ostanu bez ičega".

"U testamentu za naslednika možemo da imenujemo i pravno lice, na primer neku ustanovu ili fondaciju, a ne samo fizičko lice".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    22. avgust 2017 | 22:50

    Zahvaljujući ekonomskom napretku naše domovine,naslednici nasledjuju dugove ,koje će otplaćivati i njihovi unuci,živeo MMF.

  • Putin R.S

    22. avgust 2017 | 21:34

    Maratonci su najbolji primer kako se dolazi do nasledstva.

  • 011

    22. avgust 2017 | 22:02

    Dobar dan Kolumbo !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA