HOROR ZA ĐAKE: Roditelji će od 1. septembra dobijati SMS poruku kada im dete pobegne sa časa!

Uvođenje e-dnevnika koje je planirano za 1. septembar, podrazumeva veliki broj novina, kako za nastavnike, tako i za učenike. Jedna od najvećih izmena, koja će iznenaditi učenike, jeste slanje sms poruka roditeljima svaki put kada njihovo dete izostane sa časa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je predstavilo izgled i funkcionisanje elektronskog dnevnika čija primena počinje u 200 škola u Srbiji od 1. septembra.

Srbija ukida dnevnike u školama: Sad će biti elektronski, roditelji će moći stalno da gledaju ocene!

E-prosveta je sistem koji je prevashodno usmeren ka školama, nastavnicima, učiteljima i roditeljima, i potpuno je besplatan.

KAKO ĆE FUNKCIONISATI E -DNEVNIK?

- nastavnik će moći da vidi samo svoje ocene

ovim je onemogućeno tzv. prepisivanje ocena, gde je učenik recimo imao iz matematike 4, iz srpskog 4, pa će i iz fizike i hemije takođe dobiti 4. Sistem je tako podešen da ne dozvoljava nastavniku da ulazi u ocene učenika iz drugih nastavnih jedinica

Foto: Promo/esDnevnik

- izostanci će se roditeljima slati sms-om

 kada učenik izostane sa nekog časa, roditelj će dobiti sms poruku da njegovo dete neopravdano odsustvuje. Ovim, Ministartsvo želi da smanji broj izostanaka u školama, jer se neretko dešava da škole imaju izjednačen broj izostanaka i učenika.

- nastavnici neće moći sami da brišu i menjaju ocene u e-dnevniku 

kada nastavnik jednom unese ocenu u e-dnevnik, neće moći sam da je briše i prepravlja, već će morati da šalje zahtev direktoru škole da odobri izmenu. Ovim će se u svakom momentu znati ko, kada i zbog čega unosi izmene u e-dnevnik.

- roditelji neće odmah moći da imaju pristup e-dnevniku

Budući da je ovo pilot projekat koji tek treba da se testira, roditelji neće moći odmah da pristupe. Prvo će biti potrebno da svi nastavnici i razredne starešine nauče da unose podatke u e-dnevnik, a nakon toga će biti organizovani sastanci sa roditeljima, kako bi dobili lozinke za pristup i naučili da pristupaju podacima e-dnevnika.. Roditelj će moći da vidi podatke koje je mogao i do sada, a to su ocene, napomene, pohvalnice, i izostanci.

Foto: Promo/esDnevnik

- direktor škole koja primenjuje e-dnevnik moći će da dobije podatke o školi u realnom vremenu

u svakom momentu direktor škole može da vidi kako se kotira njegova škola u odnosu na druge koje imaju e-dnevnik. To rangiranje će se pratiti na osnovu izostanaka i ocena učenika, kao i dostignuća na takmičenjima.

- roditelj će ocene u e-dnevniku videti 2 dana kasnije 

u dogovoru sa psiholozima odlučeno je da roditelj ocenu u e-dnevniku vidi posle dva dana. Ovim dete ima vremena da ode kući, odluči kako će objasniti roditeljima ako je u pitanju loša ocena, i smiri njihove burne reakcije koje bi usledile, ako bi roditelj automatski po unosu, mogao da vidi ocene.

- postojaće koordinator koji će voditi računa o funkcionisanju e-dnevnika

koordinator če popunjavati informacije o školi, školskoj godini i vršiće obuku nastavnika. Vodiće zabeleške o dnevnicima i u svakom trenutku će raditi na održavanju sistema.

Foto: Promo/esDnevnik

E-dnevnik je za sada planiran u 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a projekat će se sukceisivno primenjivati i u ostalim školama kada se za to steknu uslovi. Na kraju školske godine, svi podaci uneti u elektronski dnevnik tokom godine, će se štampati i čuvati u papirnoj varijanti.

E-dnevnik je prvi projekat koje Ministarstvo pokreće, a pored njega će uslediti i primena e-lektire, i virtuelnog muzeja, informacionog sistema za analitiku učenja, kao i nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Foto: Promo/esDnevnik

Planirano je da za dve i po godine, sve škole u Srbiji, imaju izgrađenu infrastrukturu, neophodnu za funkcionisanje ovog projekta.

(I.Lazić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    E Srbijo narod ti trpi gladan jer su uglavnom stari i bolesni , umesto da se obidje taj narod mi bacamo pare na novu trhnologiju. Od kada su pocela školovanja bilo je dnevnika a sta sada direktor upravlja ocenama a verovatno i svojom platom. Možda sam glupa ali da sam ja neka vlas ja bi dala otkaze profesorima i nastavnicima pa posto je sve kompjuterski direktor samo da prati da slučajno kompjuter ne pogresi. Strasno sta se desava i de sve ovo vodi.

  • Божа

    Није више ни школа као некад! Ајнштајн је бежао са часова, па је постао Светски познат. Какво је то школовање, ако бар једном не побегнеш са часа?!

  • Maki

    Joj sve je to lepo a jel svi mogu da vide ocene mog deteta il samo ja pitam ne zbog deteta već komšija šta će komšije selo da kaže joj jadna sam ti lele čega se neće ova tehnologija neće setiti kuku..SAD DA VAS VIDIM MISEVI!!!TAKO TREBA SAMO STROGO I NEPOPUSTAJ

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima