Evo šta se dobije kad se spoji 50 kg pasulja, 100 kg suvog mesa i Kikinda (FOTO)

Cilj "Pasuljijade" druženje i zabava, ali i razmena recepata

  • 2

Tradicionalna trinaesta "Pasuljijada" koje je održana u Ruskom Selu kraj Kikinde, pored domaćih ekipa iz okoline Banata, okupila je i učesnike i goste iz Rumunije i Mađarske.

TAJNI RECEPT mađarskog gulaša stiže iz okoline Kikinde (FOTO)

Pored strastvenih majstora na takmičenju smo sreli i 17-godišnju Maju Tomaš koja je svojim kulinarskim umećem oduševila posetioce, a za svoju ekipu uspela da skuva pun kazan pasulja sa domaćim suvim mesom. Maja kaže, da joj je kuvanje hobi i da kuva od svoje pete godine

- Konkurencija je bila jaka, ipak su na ovom takmičenju iskusni kuvari, ali mi je drago da sam donekle mogla da stanem rame uz rame sa ovim majstorima. Recept sam dobila od svoje bake, a pratim i kako mama kuva, najbitnije je kod pasulja da se dugo krčka. Od začina stavljam so, biber, alevu paprika, dosta luka i mesa - priča nam ova mala kuvarica.

Maja je skuvala 25 litara pasulja, a kako nam potvrđuje, pasulj nije jedino jelo koje ona ume da spremi, tu su još sarma, pite i razna variva.

Od ukupno 19 ekipa koje su učestvovale na ovoj gastro manifestaciji, prvo mesto pripalo je "Dobrovoljnom vatrogasnom društvu" iz Ruskog Sela, koje je na čelu sa glavnom kuvaricom Žužanom Sokolai, po treći put odnelo pobedu.

- Ne smem da otkrivam tajnu spremanja našeg pasulja, u pitanju je vojnički koji se kuva na veliko. Stavila sam dosta suvog mesa-kobasice, rebra i slaninu - kaže nam Žuža.

Foto: Telegraf

Milan Kesić, iz Udruženja "Zavičaj moj" koje je i organizator takmičenja, ističe da je cilj "Pasuljijade" druženje i zabava, ali i razmena recepata.

Udruženja žena iz Ruskog Sela i ovoga puta počastilo je sve posetioce krofnama i kiflama.

Foto: Telegraf

- Drago nam je da smo mogli da ugostimo sve naše goste kako domaće, tako i strane koji su oduševljeni našim domaćim jelima. Ovo je ujedno lepo druženje gde razmenjujemo kulinarske recepte - kaže nam Jovanka Pjevčević, predsednica udruženja.

Manifestaciju posećuju i Ruskoselci koji su odavno otišli iz sela, ali se u svoj zavičaj rado vraćaju.

Foto: Telegraf

- Živim u Francuskoj već 40 godina, ali nostalgija me uvek vraća svome rodnom mestu. Ovde sretnem svoje stare prijatelje, družimo se i prisećamo kako je to nekada bilo. Pasulj kakav se u Srbiji pravi, nigde još nisam okusio, verovatno mi je još slađi jer je iz mog zavičaja - rekao nam je Radomir Pječević.

Za ovu bogatu gastro manifestaciju koja je okupula više stotina posetilaca utrošeno je oko 50 kilograma pasulja i oko 100 kilograma suvog mesa - kobasica, rebara, slanine i

papaka. Što bi se reklo u Banatu - "Al se nekad dobro jelo, baš!"

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA