Toplica nije podlegla antivakcinalnom lobiju: MMR vakcinu primilo 95 odsto dece

Broj vakcinisane dece u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi je iznad proseka u Srbiji

  • 5

U Topličkom okrugu, koji čine opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je iznad proseka u Srbiji - preko 95 odsto.

Doktor Đurić na Fejsbuku pogodio u centar: Ne morate da vakcinišete svu svoju decu, već samo onu koju želite da zadržite!

Prava istina o autizmu i MMR: U Srbiji nijedno dete nije obolelo posle ove vakcine

Doktorka Verica Bojčić, pedijatar i načelnica Pedijatrijske službe u prokupačkom Domu zdravlja, ističe da je MMR vakcina potpuno bezbedna i da ona nema dilemu treba li decu vakcinisati ili ne, te da u suprotnom može doći do epidemije.

Ona podseća da je uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih broj obolelih višestruko smanjen, a epidemije su se proredile. Bojčićeva smatra da je uloga lekara, odnosno izabranog doktora u tome da stalno prosvećuje pacijente, te da se na taj način bori protiv neosnovanih strahova.

- Vrlo je sebično od roditelja koji su primili MMR vakcinu da je sada brane svojoj deci. Procenat negativnih reakcija je zanemarljiv. Neželjena dejstva se mogu javiti kod uzimanja bilo kog leka, tako da tvrdim da nema nikakvog opravdanja za to da roditelj uskrati svom detetu da se vakciniše - izjavila je za medije dr Bojčić.

Foto: AP/Tanjug

Ona podseća da u Topličkom okrugu godišnje MMR vakcinu primi 700 do 800 deteta. Naglašava da na roditelje najviše utiče negativna kampanja putem interneta i društvenih mreža, što je sasvim pogrešno jer je autor tih tekstova uglavnom nepoznat, te da roditeljima treba stručno objasniti zašto je vakcinisanje dobro za decu.

Podsetimo, u Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci. Nedavno je počelo kažnjavanje roditelja koji nisu vakcinisali dete.

Dodajmo da će od oktobra još jedna vakcina za decu biti obavezna i besplatna. U pitanju je vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чикa Јова

    29. avgust 2017 | 11:07

    Веома паметни људи, који и сада показују своју веру у науку и медицину. Прошло је време веровања у непроверене и научно непоткрепљен приче. Браво Топличани!

  • DN

    29. avgust 2017 | 11:02

    Poludecu vise sto od decijih bolesti prave smrtonosne!!! A svaki treci covek umire od raka

  • plavi safir

    29. avgust 2017 | 10:29

    Svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA