≫ 

Stižu nam dizelaši: Evropa ih najuruje, ali će utočište naći na našim auto-placevima

Procene su da bi negde oko 300.000 dizelaša u narednim godinama pristigli u Srbiju iz Nemačke i Švajcarske

  • 11

Bogate zemlje Evrope zakonima "proteruju" automobile sa dizel motorima, zbog čega će naši auto-placevi biti bogatiji za još krševa, a nama preti ekološka katastrofa, smatraju ekolozi, pišu "Novosti"

DOBRA VEST ZA KUPCE POLOVNJAKA: U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni uskoro dostupni nemački dizelaši - ISPOD CENE

Procene su da bi negde oko 300.000 dizelaša u narednim godinama pristigli u Srbiju iz Nemačke i Švajcarske.

- U Nemačkoj ima registrovanih više od 45 miliona automobila, dizel vozila zauzimaju 31 odsto, a teško je reći koliki bi broj mogao da završi na našim drumovima - kaže za "Novosti" predsednik Eko-kluba Srbija i organizator "Tesla relija" ekoloških vozila Dragan Škrnjić.

Uprkos upozorenju ekologa, uvoz tih polovnjaka značajno bi podmladio naš vozni park, čiju starost profesor Saobraćajnog fakulteta dr Milan Vujanić procenjuje na 17 godina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi, nažalost, nemamo mogućnost da kupujemo veći broj novih vozila pa bi tako ova, polovna, sa Zapada, bolje održavana i novija nego naša, značajno uticala na celokupni vozni park - kaže Vujanić.

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih vozila i delova nisu oduševljeni uvozom polovnih vozila.

- Ova situacija nalaže zaštitne mere koje Srbija treba da preduzme dok još ima vremena i na taj način predupredi ekološku štetu koja je u najavi - smatraju u ovoj asocijaciji.

- Već nekoliko meseci upozoravamo na pogubnost nekontrolisanog uvoza polovnih vozila i njihovog štetnog uticaja na ekološku "čistoću". Pomenute države proteruju iz svojih gradova sve što nije standard "evro 6" a mi ne preduzimamo ništa u smislu zaštite.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    30. avgust 2017 | 23:18

    Pa narod ovde nema para da kupi ni euro3

  • Skiner

    31. avgust 2017 | 00:43

    Ma zabraniti sve osim novih vozila. Što bi neki srbijanac vozio starudiju od 5 godina, kad može da ide peške. Eto, u Švajcarskoj, Holandiji i Norveškoj svi voze bicikle ili trotinete. Mi možemo konačno da budemo ispred njih i da idemo nečim čime se oni nikako neće setiti, a to je nogama!

  • Vlada

    30. avgust 2017 | 23:40

    Uvesti minimum euro 4 kod nas i kraj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA