Mnoge vrste nestaju, a oni se gnezde: Ptica od značaja za čistu prirodu, širi svoju familiju "naveliko" u Srbiji (FOTO)

Danas se u Srbiji nalazi više od 200 parova od kojih se oko 130 gnezdi

  • 2
Izbor najboljih fotografija koje su Tanjugovi reporteri zabeležili u 2016. godini Foto: Tanjug/Rade Prelić

U moru vesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji, koje su na korak do istrebljenja, dolazi i jedna lepa - da se beloglavi sup u poslednje dve decenije uvećao za više od deset puta.

DOLETELA PO MLADOŽENJU: Ženka beloglavog supa Sara se vratila u Uvac iz Izraela (FOTO)

Ova ptičurina Srbiji godišnje zaradi 60.000 evra!

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, ova vrsta lešinara, uvećala se primenom mera aktivne zaštite, pa se danas u Srbiji nalazi više od 200 parova od kojih se oko 130 gnezdi.

Inače, beolglavi sup se u našoj zemlji gnezdi u četri kolonije u zapadnoj Srbiji.

- Specijalni rezervat prirode Uvac je najbrojnije stanište ove ugrožene vrste na Balkanu i obuhvata dve kolonije. Prva kolonija se nalazi na Uvačkom jezeru, a druga je na Radoinjskom jezeru koje je smešteno u donjem delu toka reke Uvac. U neposrednoj blizini Uvca beloglavi sup se gnezdi u Parku prirode Klisuri Mileševke, i te tri kolonije predstavljaju jedno jato. Četvrta kolonija je izdvojena 60 kilometara od ove grupe kolonija i nalazi se nizvodno u dolini Drine u Specijalnom rezervatu prirode Klisuri reke Trešnjice - navodi se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.  

Foto: Wikimedia/Sasapokimica

Rezervat Uvac je jedino izdvojeno utočište beloglavih supova u centru Balkana preko kojeg komuniciraju supovi iz zapadnoevropskih populacija sa istočnim.

Lešinari imaju značajnu ulogu u održavanju harmonije u prirodnim procesima u svetu i njihov nestanak uticaće na promenu našeg načina života. Oni su čistači prirode koji sprečavaju širenje zaraza i otklanjaju potrebu tretmana spaljivanja hiljada tona životinjskih ostataka svake godine, štedeći nam milione evra u upravljanju otpadom.

Foto: Wikimedia/Carlos Delgado

Od 23 vrste lešinara, koliko ih danas živi, većina će nestatati već u sledećoj deceniji, što može izazvati velike poremećaje u razgradnji organske materije-uginulih preživara.

Nestajanje čistača prirode poklapa se sa pojavom rezistentnih bakterija, zbog prekomerne upotrebe antibiotika, što ukazuje na značaj zaštite lešinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    5. septembar 2017 | 12:09

    A dece sve manje! Da se ovoliko brine o porodici...

  • Bubica

    8. septembar 2017 | 20:48

    A gde će deca da nam rastu ako ne sačuvamo prirodu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA