Ugledali su ovo čudo na njivi u Vojvodini: Kad su shvatili da služi za masovno ubistvo, odmah su zvali policiju!

Otkriveni slučaj u Baču

  • 5

Krivolov na teritoriji Vojvodine prema oceni aktivista iz Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, gotovo da ne prestaje nego se iz sezone u sezonu sve više povećava. Tako, mnogi vlasnici njiva na njima pronalaze ovako čudne sprave", koje su zapravo vabilice za prepelice, za masovno ubistvo, a koliko samo može da se zaradi od njih:

Srbija ima još jedno neotkriveno blago: Fanatici za kapitalce plaćaju i do 10.000 evra, evo o čemu je reč!

Nedavno je ovaj tim uz podršku operativaca Policijske stanice iz Bača otkrio četiri slučaja krivolova prepelica na lokacijama u okolini Bača, Plavne i Bačkog Novog Sela.

Pronađeno je ukupno devet zabranjenih elektronskih vabilica za primamu ptica koje su koristili srpski i italijanski državljani koji su na ove terene došli posredstvom turističke agencije iz Novog Sada.

- Otkriveni slučaj u Baču je osim učešća stranih lovaca i velikog broja elektronskih vabilica poseban i po tome što krivolov na ovom području, umesto da ga sprečava, podstrekuje nadležni šumarsko-lovni inspektor.

- Prema izjavama lokalnih lovaca inspektor Branko Bolić godinama unazad tvrdi da je korišćenje vabilica dozvoljeno pre početka odstrela, čime ih dovodi u opasnu zabludu i navodi na izvršenje krivičnog dela.

- Kod najnovijeg slučaja nezakonitog lova upućen mu je poziv da izađe na lice mesta, no inspektor Bolić se pravdao da mu je ostalo svega šest dana do penzije i da ovaj slučaj ne može da preuzme - stoji u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Telegraf

„Zabrana upotrebe eletronskih vabilica u lovu jasno je definisana kroz tri domaća zakona, kao i međunarodnim sporazumima na koje se država Srbija obavezala. Više od 15 godina apelujemo na poštovanje zakona i suzbijanje masovnog izlova ptica, no očigledno je da je naša šumarsko-lovna inspekcija nesposobna i nevoljna da ovaj strašan problem sprečava“, ogorčeno kaže Nikola Stanojević iz Društva.

Iz Tima za borbu protiv krivolova saopštavaju da su tokom avgusta i početka septembra ove godine otkrili i prijavili 56 slučajeva krivolova prepelica širom Srbije, što ovu lovnu sezonu svrstava u najgoru do sada.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zelembać gušter

    7. septembar 2017 | 16:06

    Samo napred zeleni. Neradnike i crve u rudnik gde im je mesto, a ove žabare treba izbaciti i trajno zabraniti lov u Srbiji.

  • VAN

    7. septembar 2017 | 18:25

    Inspektori uz svih oblasti su najviše korumpirani, kao najveći kriminalci i saboteri zakona.

  • Predators

    7. septembar 2017 | 17:43

    Harp na srbski način

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA