• 6

Kralj Uroš zanemeo bi kada video na šta danas liči Dolina jorgovana: Ostala je samo česma, gomila smeća i šuta (FOTO)

Jedan od najlepših kutaka Srbije koji se nalazi u Ibarskoj klisuri umesto oaze lepote postalo ruglo prepuno smeća, sa ruiniranim motelom i gomilom šuta zbog koga više niko ne želi da zastane

  • 6

Dolina jorgovana uvek je važila za jedno od najlepših mesta u Ibarskoj klisuri i tako je bilo još od vremena kraljice Jelene Anžujske u čiju čast su posađeni jorgovani, ali danas je pretvorena u ruglo prepuno smeća.

UPOZNAJTE SRPSKU DOLINU KRALJEVA: Ovo je najlepše mesto na svetu, a samo je na tri sata vožnje od Beograda! (FOTO) (VIDEO)

OVO NISTE ZNALI: Ljubavna priča iz srpskog srednjeg veka koja će osvojiti svet! (FOTO)

Svi putnici prolaznici pamte ovaj predivni kutak po spomeniku ibarskim junacima i motelu na samoj obali reke.

Danas je to na opštu sramotu Kraljeva ruglo prepuno smeća sa ruiniranim motelom, a dolina je zarasla u korov, crnotrn i kupinu, a od nekadašnje raskošne lepote nema ni traga.

Takvu sliku ne pamti kameni vojnik koji čitav vek dočekuje i ispraća prolaznike kroz predivnu klisuru Ibra.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

- To je kupio neki privatnik iz Koritnika, kako sam čula, počeo je sa renoviranjem ali je stao i od tada je ovo mesto izgleda sablasno a nekada je sve blistalo od lepote. U motelu je radilo 32 radnika, dolina je bila puna prolaznika i naroda, dok se danas retko ko zadrži - kaže meštanka sela Jagnjilo.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Dragan Kuzmanović koji često putuje ovim pravcem prema Raškoj i Kosovu, često zastane zbog čiste hladne vode sa česme pored puta.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

- Nažalost od nekadašnje doline ostala je samo kraljevska česma pored koje je pretrpano smeće i srpski vojnik koji dežura na obali Ibra. Sećam se prelepe teresa sa koje se videla reka i okolina koja je mirisala na jorgovane. Tu sam se osećao kao kod kuće, a zbog kamenog belega sam se osećao nekako sigurnim - rekao je Kuzmanović.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Inače, srpski kralj Uroš je iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj odlučio da celu ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške zasadi mirisnim jorgovanom.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Legenda kaže da je ovo uradio da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    I Darko Domijan bi ostao bez svoje pesme.

  • Lenkica

    Da li ste videli kako je u Krnjači? Kod autobuskog stajališta preko puta OMV pumpe je deponija smeća, trava nigde nije pokošena, smeće na sve strane, užasno izgleda. Da li je neko zadužen za održavanje?

  • Doco Zlatibor

    Komentara nema mismo jad i beda kako uništavamo ovu Božiju tvorevinu...stila nas je kazna a biće i veća...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima