Advokatska komora Srbije bira novog predsednika i rukovodstvo: Skupština zakazana za subotu

U Srbiji ima oko 8.000 advokata, od kojih je polovina upisana u imenik Advokatske komore Beograd

  • 0

Izborna skupština Advokatske komore Srbije (AKS) na kojoj će se birati novi predsednik i rukovodstvo te komore zakazana je za subotu, 16. septembar u prostorijama Gradske opštine Stari grad.

Advokati traže izmenu ustava: Ne smete dozvoliti nadripisare!

Početak Izborne skupštine zakazan je za podne, a kandidati za predsednika su advokati iz Beograda Viktor Gostiljac i aktuelni potpredsednik AKS Zoran Jevrić.

U Srbiji ima oko 8.000 advokata, od kojih je polovina upisana u imenik Advokatske komore Beograd (AKB).

Međutim, u toj komori, poslednjih sedam meseci postoje sukobi oko izbora, rukovodstva i legitimiteta izabranih predstavnika, budući da su održane dve izborne skupštine.

Prva je održana 13. maja i na njoj je za predsednika AKB izabran advokat Jugoslav Tintor, dok je 10. juna za predsednika izabran advokat Vladimir Gajić, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora i disciplinski organi komore.

Foto: Profimedia/Caia Image

Advokatska komora Srbije potvrdila je 4. juna mandata svim organima AKB na čelu sa Tintorom, koji su izabrani 13. maja.

U pokušaju da spreči održavanje izborne skupštine Advokatske komora Srbije u subotu 16. septembra, Vladimir Gajić, kao i advokati Jovica Todorović i Uroš Tešmanović su 25. avgusta podneli tužbu Višem sudu u Beogradu, a koju je taj sud odbacio rešenjem od 11. septembra.

Tužbom su pored ostalog, tražili da sud zabrani održavanje izborne skuspstine AKS 16. septembra i sednica Upravnog odbora uz učešće delegata koji su izabrani na izbornoj skupštini AKB 13. maja, a do pravosnažnog okončanja ove parnice.

Viši sud je taj predlog odbacio kao nedozvoljen, navodi se u rešenju koje je u celosti objavljeno na sajtu AKS.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA