Advokati traže izmenu ustava: Ne smete dozvoliti nadripisare!

- U pravnom poretku Srbije, u poslednjih 10 godina, razvilo se nadripisarstvo, van ikakve kontrole. Organizacije civilnog društva ne samo da te poslove obavljaju nezakonito, već nisu uspostavile ni minimum transparentnih servisa, nema kontrole pomoći koju pružaju, ni finansiranja - kaže Gajić

  • 1

U Advokatskoj komori Srbije složni su bar oko jedne stvari - a to je da ne dozvole izmenu člana 67 Ustava koji definiše ko u Srbiji ima pravo da pruža pravnu pomoć. A Ustav kaže da nju pružaju advokatura, kao samostalna i nezavisna služba, i službe pravne pomoći u lokalnim samoupravama. Zakonom se određuje kada je ona besplatna, pišu Novosti.

Jednim klikom do uvida u sudski postupak: Zaključen Sporazum o elektronskoj razmeni podataka

Srbija dobila još 11 beležnika i sedam pomoćnika (FOTO)

Novoizabrani predsednik AKB Vladimir Gajić uputio je u ponedeljak otvoreno pismo pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću protiv proširenja kruga pružalaca besplatne pravne pomoći.

- U pravnom poretku Srbije, u poslednjih 10 godina, razvilo se nadripisarstvo, van ikakve kontrole. Organizacije civilnog društva ne samo da te poslove obavljaju nezakonito, već nisu uspostavile ni minimum transparentnih servisa, nema kontrole pomoći koju pružaju, ni finansiranja - kaže Gajić.

Istog je mišljenja Jugoslav Tintor, predsednik AKB izabran na skupštini 13. maja:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Jedinstveni smo u stavu da član 67 Ustava ne treba menjati. Advokati su osigurani od profesionalne štete, za koju odgovaraju celokupnom imovinom, što se za ostale ne može reći.

Prema rečima Saše Gajina profesora Pravnog fakulteta Union i član Radne grupe za izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, advokatura insistira na nečemu što je prevaziđeno u drugim zemljama:

- EU ide na širenje kruga pružalaca besplatne pravne pomoći. Advokati, pokušavajući da zadrže monopol, na uvredljiv način govore o drugim pružaocima, mada su oni dali izvanredne rezultate i među njima je najviše upravo advokata i profesora.

Foto: Ministarstvo pravde/Obnovljena zgrada Prekršajnog suda u Beogradu

Ministarstvo pravde je pokrenulo široku javnu rapstavu  i podseća da je promena Ustava "inkluzivni proces u kojem mišljenje o izmenama moraju da daju sve relevantne institucije i organi, kao i civilni sektor".

- Kako je advokatura jedan od najvažnijih aktera u pravosuđu, čije je mišljenje od velike važnosti za izmenu bilo kog aspekta pravosudnog sistema, Ministarstvo je u niz navrata pozivalo predstavnike AKB da se uključe u javnu debatu i dostave sugestije u pogledu izmena Ustava koje se tiču pravosuđa. Međutim, do sada se nisu odazivali. Ponovo ćemo ih pozvati da se uključe u raspravu.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skiner

    29. avgust 2017 | 23:59

    Iskreno se nadam da će pravda pre ili kasnije udaritina ovo leglo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA