Otvoren autoput Pirot - Dimitrovgrad: Pogledajte prve fotke sa neba nove petlje Koridora 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić otvorio je danas autoput od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 30,5 kilometara uz poruku da se neće stati, sve dok se ne ostvari jasan plan i izuzetan cilj - 1200 kilometara autoputeva u Srbiji

  • 7

Autoput od Pirota do Dimitrovgrada, u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10, završen je i od danas je otvoren za saobraćaj.

Vučić se oglasio o hapšenju Zorana Marjanovića: Monstrumi koji probiju lobanju ženi zaslužuju najstrašniju kaznu

Vučić i Dodik: Timovi počinju da rade na Deklaraciji

Za saobraćaj je otvoreno novih 7,35 km na deonici Staničenje - Pirot Istok (koja je ukupne dužine 16,64 km), zatim deonica Pirot - Dimitrovgrad dužine 14,4 km i obilaznica oko Dimitrovgrada dužine 8,3 kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić otvorio je danas autoput od Pirota do Dimitrovgrada u dužini od 30,5 kilometara uz poruku da se neće stati, sve dok se ne ostvari jasan plan i izuzetan cilj - 1200 kilometara autoputeva u Srbiji.

Vučić je rekao da je izuzetno zadovoljan učinjenim.

- Moj osmeh danas ''dug'' je 30,5 kilometara - istakao je Vučić.

Kako je rekao, očekuje uskoro i dogovor o autoputu Niš - Pločnik, odnosno o delu trase Niš - Prištrina, kojim ćemo se povezati sa našim narodom na KiM, ali i Albancima u Albaniji, a Niš da postane raskršće svih puteva. Spojićemo celu Srbiju i napravićemo jasnu celinu od naše zemlje.

Foto: Таnjug/Dimitrije Goll

- Omogućićemo ljudima iz bilo kog dela zemlje da rade i da budu svoji na svome. To je ono što radimo i gradimo, to su nove investicije, nova radna mesta - poručio je Vučić.

Otvaranju novoizgrađenih deonica autoputa prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, v. d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, predsednik Republike Srpske, kao i predstavnici kreditora i kompanija koje su izvodile radove na tom delu Koridora 10.

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86,9 kilometara. Na obilaznici oko Dimitrovgrada je u saobraćaj pušteno 6,5 km u punom profilu i 1,77 km u poluprofilu.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na obilaznici se nalaze dva tunela - Progon dužine 1,1 km i tunel Pržojna Padina dužine 350 metara. Izgrađenoi je na toj deonici i sedam mostova, ukupne dužine 2,3 km, od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar.

Kod Dimitrovgrada se nalazi i zasek Gradinje dubine više od 30 metara, što je i najteži deo trase, a na izlasku je petlja Gradinje. Na obilaznici oko Dimitrovgrada radove je finansirala Svetska banka (17,06 miliona evra), a izvođač je bila grčka kompanija Aktor.

Tunele Progon i Pržojna Padina je gradila grčka firma Terna S.A. Na deonici Pirot istok - Dimitrovgrad radovi su finansirani iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD (19,4 miliona evra).

Izvođač radova je bila kompanija Trace Group Hold PLC. Na toj deonci su napravljena četiri mosta, četiri nadvožnjaka i dva podvožnjaka, ukupne dužine 511 metara.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Deo trase u dužini od 2,3 km je predviđen za sletanje aviona u slučaju nužde, a kompletan poprečni profil piste je širine 25,4 metara. Na deonici Staničenje - Pirot Istok završena je druga polovina, od tunela Sarlah do petlje Pirot Istok. Radove na toj deonici izvodi Aktor, a finansiraju se iz sredstava Evropske investicione banke - EIB (74,9 miliona evra).

Na celoj deonici ima 15 mostova, četiri nadputnjaka i tri pločasta propusta ukupne dužine dva kilometra. Izvode se radovi na dva tunela - Sopot dužine 135 metara i Sarlah 477,6 metara.

Ranije su puštene u saobraćaj deonice Crvena Reka - Čiflik i Čifllik - Staničenje, koje su duge ukupno oko 25 km. Takođe, završen je veći deo radova na deonici Prosek - Crvena Reka u dužini od 22,5 km. Radove finansira EIB.

Za trasu i mostove na delu Prosek - tunel Bancarevo su angažovani Aktor i Terna, kao i deo tunel Bancarevo - Crvena Reka, dok je na gradnji tunela Bancarevo angažovana Subterra A. S.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA