• 22

Srbija dobija još jedan državni praznik? Stigla inicijativa da se ne radi 7. oktobra

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda

  • 22

Kraljevo slavi osam vekova od kada je 1217. godine Stefan Prvovenčani od rimskog pape dobio kraljevsku krunu. Međunarodno državno i crkveno priznanje, koje su srpska srednjovekovna država i pravoslavna crkva dobile, povod su da se iz Kraljeva čuje inicijativa da se državnim praznikom oda pošta dinastiji Nemanjića.

Spomenik Stefanu Nemanji ipak neće biti ispred zgrade Vlade! Beograd ima novi plan - oduševiće vas!

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su pre osam vekova zajednički delovali i osamostalili srednjovekovnu državu. Zato Društvo istoričara Raškog okruga predlaže da 7. oktobar, dan upokojenja prvog nemanjićkog kralja, bude državni praznik.

- Ceneći Sretenje kao praznik državnosti novog veka, da pokažemo da smo prisutni kao evropska civilizacija i evropski narod koji ima kvalitete i univerzalne vrednosti koje se cene do današnjeg dana više od osam vekova, a osam vekova od onog zvaničnog priznanja - kaže predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović.

Foto-ilustracija: Wikipedia/Ames, Flora (Hayter), litografija Anastasa Jovanovića iz 1851.

Sedmi oktobar je Dan grada Kraljeva kada se održava posebna sednica lokalne skupštine i dodeljuju najznačajnija priznanja.

Inicijativu da se slavlje iz grada proširi na celu zemlju podržavaju i gradski čelnici.

- S obzirom na to da država Srbija kroz zvanične datume ne obeležava ni jedan dan iz naše srednjovekovne istorije, smatram da je veoma značajno da se 7. oktobar uvrsti u red državnih praznika, kao dan sećanja na dinastiju Nemanjića i na srpsku srednjovekovnu državu - rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Sveti Sava miri zavađenu braću, Stefana Prvovenčanog i dukljanskog kneza Vukana. Slika Paje Jovanovića iz 1901. godine. Foto: Wikipedia/Paja Jovanović

Kult Stefana Prvovenčanog, kažu istoričari, osmislio je Sveti Sava kao deo šire zamisli osnivanja svetorodne dinastije. Ipak, konačan oblik taj kult dobija tek u 17. veku.

- Mi ne znamo tačan datum krunisanja Prvovenčanog kao što, ponavljam, njegov kult nije bio ni blizu tako moćan i tako zračeći u samom srednjem veku u vreme njegovih naslednika kao što je to nesumnjivo kult Svetog Save ili kult njegovog oca Svetog Simeona - ističe prof. Smilja Marjanović Dušanić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda. Tako npr. Mađarska slavi dan upokojenja Svetog Stefana, prvog kralja koji je primio hrišćanstvo.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro

    Pa lepo bi bilo da svako ko je rodjen sedmog okt.u Kraljevu dobije od grada neki lep poklon. Moze i novac...

  • M.K.

    Bez Svetog Save❤ Srbija ne bih bi postojala kao drzava ,nit bih imala Zastavu i grba nit Identiteta toliko.

  • Kami

    E da mi je znati ko udara ove minuse? Vama koji ne zelite napred niko ne brani da ostanete u srednjem veku . Mozete se vratiti i u kameno doba!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima