Srbija dobija još jedan državni praznik? Stigla inicijativa da se ne radi 7. oktobra

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda

  • 22

Kraljevo slavi osam vekova od kada je 1217. godine Stefan Prvovenčani od rimskog pape dobio kraljevsku krunu. Međunarodno državno i crkveno priznanje, koje su srpska srednjovekovna država i pravoslavna crkva dobile, povod su da se iz Kraljeva čuje inicijativa da se državnim praznikom oda pošta dinastiji Nemanjića.

Spomenik Stefanu Nemanji ipak neće biti ispred zgrade Vlade! Beograd ima novi plan - oduševiće vas!

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su pre osam vekova zajednički delovali i osamostalili srednjovekovnu državu. Zato Društvo istoričara Raškog okruga predlaže da 7. oktobar, dan upokojenja prvog nemanjićkog kralja, bude državni praznik.

- Ceneći Sretenje kao praznik državnosti novog veka, da pokažemo da smo prisutni kao evropska civilizacija i evropski narod koji ima kvalitete i univerzalne vrednosti koje se cene do današnjeg dana više od osam vekova, a osam vekova od onog zvaničnog priznanja - kaže predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović.

Foto-ilustracija: Wikipedia/Ames, Flora (Hayter), litografija Anastasa Jovanovića iz 1851.

Sedmi oktobar je Dan grada Kraljeva kada se održava posebna sednica lokalne skupštine i dodeljuju najznačajnija priznanja.

Inicijativu da se slavlje iz grada proširi na celu zemlju podržavaju i gradski čelnici.

- S obzirom na to da država Srbija kroz zvanične datume ne obeležava ni jedan dan iz naše srednjovekovne istorije, smatram da je veoma značajno da se 7. oktobar uvrsti u red državnih praznika, kao dan sećanja na dinastiju Nemanjića i na srpsku srednjovekovnu državu - rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Sveti Sava miri zavađenu braću, Stefana Prvovenčanog i dukljanskog kneza Vukana. Slika Paje Jovanovića iz 1901. godine. Foto: Wikipedia/Paja Jovanović

Kult Stefana Prvovenčanog, kažu istoričari, osmislio je Sveti Sava kao deo šire zamisli osnivanja svetorodne dinastije. Ipak, konačan oblik taj kult dobija tek u 17. veku.

- Mi ne znamo tačan datum krunisanja Prvovenčanog kao što, ponavljam, njegov kult nije bio ni blizu tako moćan i tako zračeći u samom srednjem veku u vreme njegovih naslednika kao što je to nesumnjivo kult Svetog Save ili kult njegovog oca Svetog Simeona - ističe prof. Smilja Marjanović Dušanić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda. Tako npr. Mađarska slavi dan upokojenja Svetog Stefana, prvog kralja koji je primio hrišćanstvo.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubo

    17. septembar 2017 | 10:54

    Dokle vise. Srbija je sekularna a ne samo religiozna drzava.Srbija zavrsava svoju istoriju 1941. a od tada do danas vise ne postoji.Jos cemo i dobaricama kraljeva dodjeljivati ulice i pofizati spomenike(ovo se ne odnosi, u potpunosti, na gore navedeni tekst).

  • Tomatinjo

    17. septembar 2017 | 15:29

    I previše smo opterećeni prošlošću i i previše nam se prošlost meša u svakodnevni život. Trebamo se okrenuti budućnosti i podsticati rad a ne nerad i neradništvo. I religija treba da bude lična stvar pojedinca a ne da se nameće od strane crkve i države.

  • Mani

    17. septembar 2017 | 10:03

    Ma dajte bre vise,boze sto smo neradnici samo bi da neradimo,a posle kukamo kako para nemamo pa sami smo krivi kad bi samo da praznujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA