• 11

Kosovski boj nije uticao na raspad Srpskog carstva: Druga velika bitka je presudila u korist Turaka

O Kosovskoj bici iz 1389. godine pevane su pesme i pričane priče. Reč je o boju toliko utkanom u svest naroda da nema Srbina koji ne zna šta se tada dogodilo. Ipak, strateški, vojno i istorijski, Marička bitka koja se odigrala još 1371. godine, iako mnogo manje poznata, bila je daleko značajnija za dalji tok srpske istorije

 • 11

Marička bitka ili Boj kod Černomena odigrao se na današnji dan 1371. godine. Malobrojna turska vojska sukobila se sa višestruko jačim srpskim trupama pod vođstvom kralja Vukašina i njegovog brata despota Jovana Uglješe.

SRBI SU BILI JERETICI: Carigradski patrijarh na nas 1350. bacio anatemu, od tog trenutka do danas SVE IDE NAOPAKO (FOTO)

FOTO-UBOD: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918. godine

Ishod je bio poražavajući – iako malobrojniji, Turci su uspeli da "do nogu“ potuku srpsku vojsku, a poginula su oba brata Mrnjavčević. Ovaj boj predstavlja početak osmanlijskih osvajanja teritorija kojima je vladao srpski car Dušan.

Car Stefan Uroš IV Dušan Silni na slici Đure Jakšića. Foto: arhiva

- Iako su Srbi u svojoj istoriji uglavnom vodili oslobodilačke ratove, Marička bitka nije bila taj slučaj. Naime, despot Uglješa je zajedno sa bratom, kraljem Vukašinom, rešio da napadne Turke i krenuo im je u susret. Međutim, ishod nije bio onakav kakvim se despot nadao – kaže istoričar Dobrica Jovičić.

O samom toku bitke danas se malo zna. Na osnovu dostupnih izvora izgleda da su Turci napali preko noći i srpsku vojsku zatekli nespremnu. Pokolj koji se zatim dogodio kod Černomena na Marici skoro niko nije preživeo. Nakon boja Turci su mesto prozvali "sirf sindigi“ – mesto gde su Srbi izginuli.

Foto: public domain

Černomen se danas nalazi na samom severu Grčke i zove se Ormenio, ali je još uvek poznat kao "mesto pogibije Srba“. Marička bitka je upravo to i bila! Neki izvori navode da je srpsku vojsku činilo 60 hiljada Srba. To možda jeste preuveličano, verovatnije su združene snage braće Mrnjavčevića brojale oko 20 hiljada vojnika, ali je nesumnjivo da su svi oni izginuli. Navodno je preživelo samo 30 ljudi, a i oni su bili teško ranjeni – priča Jovičić.

U boji protiv Turaka despota Uglješu je podržao samo brat, kralj Vukašin. Razjedinjena onovremena srpska vlastela nije se odazvala na poziv Mrnjavčevića da zajedno stanu na put turskim osvajačima. Pored faktora iznenađenja, i ovo se često navodi kao razlog turske pobede.

Foto: Printskrin/Wikipedia.org

Po mnogo čemu Marička bitka je bila važnija od Kosovske, iako je ova druga ostala mnogo više u svesti našeg naroda. Turci koji su bili hiljade kilometara udaljeni od Srba odjednom su se nalazili u Makedoniji. Svi naknadni padovi i osvajanja – teritorija današnje Rumunije, Kosova, Crne Gore, pa i Srbije, počeli su porazom na Marici. Bitka na Marici bila je početak propasti srpskog srednjovekovnog carstva.

Nakon smrti kralja Vukašina njega je nasledio sin Marko, srpskoj istoriji poznatiji kao Kraljević Marko. On nije uspeo da odbrani svoje teritorije i nedugo posle bitke postao je turski vazal.

Foto: Wikimedia

Ubrzo posle bitke, decembra iste godine, umro je i car Uroš i time se ugasila dinastija Nemanjića. Državu su razgrabili oblasni gospodari, a Turcima je bio otvoren put ka Evropi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Dnevno.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zenzo

  27. septembar 2017 | 14:10

  Ima li ijedna bitka ili rat, a da su srbi pobjedili...izgleda da nema.

  33
  5

  Podelite komentar

 • Vera

  27. septembar 2017 | 11:56

  Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati. Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku brzo Osmanlije izbrisale sa lica zemlje i napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko,satanističko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC!

  32
  20

  Podelite komentar

 • BG

  27. septembar 2017 | 12:17

  Konacno da neko pogodi u centar. Losa je izreka "Kasno Marko na Kosovo stize". Tacnije je pitanje - Gde je bila ostala srpska vlastela i sto se nije odazvala na poziv Mrnjavčevića da zajedno stanu na put turskim osvajačima 18 godina ranije?... Svaka cast za tekstu

  31
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok