• 15

POTVRĐENO: Imate pravo da besplatno raskinete ugovor sa operaterom čak i ako promeni samo jedan kanal

- Razmišljao sam najpre da promenim operatera, ali kada sam video Aneks ugovora, rešio sam da sačekam istek ugovora, pa da to onda učinim - rekao je ogorčeni korisnik Željko V. (24)

  • 15

Nedavni potez kablovskog operatera Radijus Vektor kojim su ukinute televizije O2, Prva i Hepi, pre nego što su ih na kraju i vratili, navela je mnoge njihove korisnike da, u međuvremenu, požele da raskinu ugovor sa njima. Mnogima se nije dopalo to što pomenute tri nacionalne televizije mogu besplatno da gledaju čak i oni koji nemaju kablovsku televiziju, a njima je uskraćena. Međutim, korisnike je odvratio Aneks ugovora koji predviđa da u slučaju raskida ugovora pre isteka dogovorenog perioda treba da, osim pristiglih obaveza, plate i troškove priključenja na KDS i ostale kablovske servise, uvećane za pripadajuće poreze.

Kraj kablovske drame: Radijus Vektor vratio Hepi, O2 i Prvu u ponudu

Radijus Vektor objasnio zašto je sklonio Prvu, B92 i Happy televiziju iz ponude

Oni koji su odustali, imali su sreće jer je Radijus Vektor ponovo omogućio gledaocima prijem spornih kanala. Izvesno je da bi ostali bez mnogih korisnika da nisu našli rešenje.

- Razmišljao sam najpre da promenim operatera, ali kada sam video Aneks ugovora, rešio sam da sačekam istek ugovora, pa da to onda učinim - rekao je ogorčeni korisnik Željko V. (24).

Foto: Telegraf

U odredbama člana 107. Zakona o elektronskim komunikacijama stoji drugačije.

Tamo je propisano da je operater dužan da preplatnika najmanje mesec dana unapred obavesti na pogodan način o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i o pravu pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen. Ovo je Radijus Vektor ispoštovao.

Foto: Telegraf

Međutim, kako je dalje propisano, "pretplatnik ima pravo po prijemu obaveštenja o jednostranoj izmeni uslova ugovora, da raskine ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, ako se najavljenim jednostranim izmenama bitno menjaju uslovi pod kojima je ugovor zaključen na način koji nije na korist pretplatnika, a naročito u pogledu specifikacije usluga odnosno sadržaja paketa i uslova korišćenja usluga u vezi sa ponuđenim promotivnim aktivnostima", što i stoji u uslovima ugovora Radijus Vektora.

Foto: Telegraf

Pitali smo Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije (RATEL) da li to znači da korisnik može da bez troškova raskine ugovor i u slučaju promene samo jednog kanala i dobili smo odgovor:

- Suština je u tome šta čini sadržaj paketa (specifikaciju) u trenutku zaključenja ugovora, te tako ako sadržaj paketa čine određeni kanali izričito navedeni, onda bi promena u smislu prestanka isporučivanja tih određenih kanala, podpala pod odredbe člana 107. Zakona. Ali, sadržaj paketa može biti specificiran i npr. da paket u svakom trenutku sadrži određeni broj kanala bez njihovog posebnog imenovanja već samo uopšteno naznačeno npr. koliko sa nacionalnom frekvencijom, koliko satelitskih itd. te u tom slučaju zamena nekih kanala drugim koji odgovaraju nekoj kategoriji (nacionalni, satelitski itd.) ne bi se mogla podvesti pod člana 107. Zakona.

Dakle, sve zavisi od toga šta stoji u ugovoru operatera sa kojim ste sklopili ugovor.

U slučaju da operater zameni redosled kanala u ponudi, nemate pravo na besplatni raskid ugovora i operater ne može biti kažnjen, objasnili su u RATEL-u.

Spisak kablovskih operatera:

U Srbiji trenutno postoji 56 kablovskih operatera, a moguće je da je taj broj i veći. Registrovani su: SBB srpske kablovske mreže, MTS Telekom Srbija, I.kom - Interaktivne kablovske mreže, Orion, Kopernikus, Radijus Vektor, Pošta Net, AV-Kom, Masko, Astra Telekom, Citadela, KBC Net (Truf), Elta, JM Oskar, Jotel, Pogled Blue, Sabotonic, Sat Trakt, Laser International, Viva Tel, Telemark System, Gronet (BPP ING), Teletec, Fast Net, Exe Net, Charlie+, Kablovska BK, City Servis, KDS Surčin (JP Kablovska Distribucija), Panel CATV (Pantić Electronic Cable Television), Alteko, Tel-star, Sun Com, SRT Kablovska Televizija Surdulica, Servis Link, REDFOX SAT, PEP KDS, Monitor, Limes, KTL Telekomunikacije, Kom Trade, Kodal, KATEL NETWORK, Kabotel, Elmark OD, PC Mreže, Eco Max, SRB DIGITAL, ZELJIĆ KTV DOO, YU Video, Sat Sistem, Meteor, Media KDS, Kladovo Net (Elite Sur Kladovo), KTV Čoka, Invest Inženjering.

Kao što vidite, izbor je veliki, pa nije na odmet da prilikom sklapanja sledećeg ugovora dobro pogledate ponudu svakog od njih.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima