• 0

Uskoro nas očekuje epidemija gripa: Evo kad je pravo vreme da se vakcinišete

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembar meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet, pojava gripa se tek očekuje

  • 0

Distribucija vakcina protiv gripa počinje danas i plan je da do kraja nedelje svi domovi zdravlja u Srbiji imaju cepivo, kako bi lekari na vreme počeli besplatnu vakcinaciju građana.

Vakcine protiv gripa su spremne: Epidemiolozi očekuju najveći nalet gripa do sada!

Izrečene prve novčane kazne zbog nevakcinisanja dece u Beogradu: Pred sudom 209 predmeta, kazne do 150.000 dinara

Za grip je još rano, ali su oktobar i novemba meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa tek se očekuje krajem godine, a vreme kada je moguća epidimija kod nas je najčešće u februaru i martu.

Ove godine država je kupila 242.256 doza vakcina, za 5.700 manje nego prethodne godine.

Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama "vaksigrip" proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent.

Foto-ilustracija: Profimedia

Sudeći po najavama epidemiologa i ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

Ko sve treba da se vakciniše

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je više od 80 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia

Epidemija se očekuje u februaru i martu

Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije (februar i mart).

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima