• 2

Ovo što Slobodan drži u svojim rukama nije lopta, već puhara od skoro 2 kilograma! (FOTO)

Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso, a na trpezi je pravi delikates

  • 2

Slobodanu Ćiri Mladenoviću, trgovcu iz Bogatića se baš posrećilo. Pronašao je nekoliko golemih puhara, od kojih je ova na slici najveća i najteža, nepunih 1,8 kilograma!

OVE PEČURKE U SRBIJI SU OTROVNE: Neke jako liče na šampinjone, ako ih vidite, ne kupujte ih! (FOTO)

Smrt vreba iz šuma, poplave su nam donele velike nevolje: Pojavile se otrovne pečurke, od samo 20 grama umire cela porodica!

Mladenović je zaposlen i ima malo slobodnog vremena, ali ga koristi na pravi način boraveći u prirodi, jer, kako kaže, uprkos velikoj zagađenosti zemljišta ona i dalje pruža dosta zdravih plodova.

Ova loptasta pečurka je jedan od lekovitijih poklona prirode, a kuvari znaju da je pravi delikates na trpezi.

Mladenović je strastveni mikolog, a očigledno i veoma uspešan. Puhara se ne nalazi često, kao nekada, a pošto proces njenog sazrevanja traje veoma kratko, prava je sreća pronaći je mladu i upotrebljivu za jelo.

Foto: macvapress.rs

Gljivare, obično, pitaju "gde je nađe", a onaj ko pita uvek ostaje bez odgovora. Jer, to se ne otkriva, kao što ni Mladenović nije. On je, međutim, sve, osim jedne pečurke koju je ostavio za sebe i ukućane, podelio rođacima i prijateljima.

Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso.

Osim što ima prijatan miris, utvrđeno je i da je jedna od najlekovitijih gljiva na našim prostorima. Smatra se da ima i antikancerogena svojstva. Zrela puhara, koja je smeđe boje, može da se samelje i prah koristi za posipanje rana da bi brže zacelile.

U kulinarstvu je puhara delikates, ne samo zato što se retko može naći na trpezi, već i zbog veoma prijatnog ukusa. Lako se priprema, na više načina. Može se dinstati sa povrćem, dodavati u čorbu ili, najjednostavnije – pohovati kao meso.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Mačvapress)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMARAC

    Puhara je sve osim delikatesa .... kao za sampinjone neko da kaze delikates ahahahahahahah

  • 21 vek... 11 ti ma jok 21 je

    Ovo nije nista koliki je horor viđeti kosnicu od osa zalepljenu na plafon neke napustene kuće

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima