Ovo što Slobodan drži u svojim rukama nije lopta, već puhara od skoro 2 kilograma! (FOTO)

Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso, a na trpezi je pravi delikates

  • 2

Slobodanu Ćiri Mladenoviću, trgovcu iz Bogatića se baš posrećilo. Pronašao je nekoliko golemih puhara, od kojih je ova na slici najveća i najteža, nepunih 1,8 kilograma!

OVE PEČURKE U SRBIJI SU OTROVNE: Neke jako liče na šampinjone, ako ih vidite, ne kupujte ih! (FOTO)

Smrt vreba iz šuma, poplave su nam donele velike nevolje: Pojavile se otrovne pečurke, od samo 20 grama umire cela porodica!

Mladenović je zaposlen i ima malo slobodnog vremena, ali ga koristi na pravi način boraveći u prirodi, jer, kako kaže, uprkos velikoj zagađenosti zemljišta ona i dalje pruža dosta zdravih plodova.

Ova loptasta pečurka je jedan od lekovitijih poklona prirode, a kuvari znaju da je pravi delikates na trpezi.

Mladenović je strastveni mikolog, a očigledno i veoma uspešan. Puhara se ne nalazi često, kao nekada, a pošto proces njenog sazrevanja traje veoma kratko, prava je sreća pronaći je mladu i upotrebljivu za jelo.

Foto: macvapress.rs

Gljivare, obično, pitaju "gde je nađe", a onaj ko pita uvek ostaje bez odgovora. Jer, to se ne otkriva, kao što ni Mladenović nije. On je, međutim, sve, osim jedne pečurke koju je ostavio za sebe i ukućane, podelio rođacima i prijateljima.

Golema puhara raste krajem leta i početkom jeseni u čistim šumama, na livadama i pašnjacima, u oblike lopte. Dok je mlada ona je bela, kao i njeno meso.

Osim što ima prijatan miris, utvrđeno je i da je jedna od najlekovitijih gljiva na našim prostorima. Smatra se da ima i antikancerogena svojstva. Zrela puhara, koja je smeđe boje, može da se samelje i prah koristi za posipanje rana da bi brže zacelile.

U kulinarstvu je puhara delikates, ne samo zato što se retko može naći na trpezi, već i zbog veoma prijatnog ukusa. Lako se priprema, na više načina. Može se dinstati sa povrćem, dodavati u čorbu ili, najjednostavnije – pohovati kao meso.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Mačvapress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 21 vek... 11 ti ma jok 21 je

    28. septembar 2017 | 23:38

    Ovo nije nista koliki je horor viđeti kosnicu od osa zalepljenu na plafon neke napustene kuće

  • SMARAC

    29. septembar 2017 | 14:43

    Puhara je sve osim delikatesa .... kao za sampinjone neko da kaze delikates ahahahahahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA