• 5
 ≫ 

RATEL konačno prelomio: Evo za koje kanale je obavezan TV prenos

 ≫ 

Da li je ovo pobeda televizija nad Regulatornom agencijom?

 • 5

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) donela je rešenje o obavezi kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

NEMA KRAJA UDARIMA NA NOVČANIK: Kablovska televizija posle samo dva meseca ponovo poskupljuje!

ISPROBALI SMO NOVE TESLA TELEVIZORE: Ultra HD, 4K, smart, aplikacije, pristupačna cena - sve nas je oduševilo (FOTO)

U saopštenju se navodi da je RATEL rešenje doneo na osnovu zahteva Saveta REM koji je utvrdio listu kanala koje će kablovski operatori biti obavezni da prenose.

Generalni sekretar REM Nenad Janković rekao je za UNS da je REM, u skladu sa članom 106 Zakona o elektronskim medijima, imao obavezu da utvrdi listu obaveznih kanala i da je sada ta obaveza ispunjena.

Član 106 Zakona predviđa da Regulator najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi "značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma".

Foto: Flickr/flash.pro

Isti član Zakona propisuje i da Regulator zahtev za utvrđivanje obaveze prenosa, zajedno sa listom, dostavlja regulatornom telu nadležnom za elektronske komunikacije, u ovom slučaju RATEL, navodi se u saopštenju UNS.

Na osnovu odredbe člana 100. stav 10. Zakona o elektronskim medijima, operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja, kao i programe četiri pružaoca medijskih usluga, navedenih u listi, navodi se u zahtevu koji je REM poslao RATEL.

U obrazloženju donetog rešenja RATEL navodi da su "listom utvrđeni televizijski programi sa pokrivanjem na teritoriji cele Srbije za koje postoji obaveza prenosa od strane operatora elektronskih komunikacionih mreža, na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način u cilju ostvarivanja javnog interesa i zaštite medijskog pluralizma".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan

  11. oktobar 2017 | 14:10

  Zasto placamo nacionalnu tekeviziju ???

  18
  0

  Podelite komentar

 • QQ-LELE

  11. oktobar 2017 | 13:12

  Od kada je SBB prebacio SOS kanal na br. 490 , rešio sam da prestanem da koristim njihove usluge.

  17
  2

  Podelite komentar

 • OljaK .

  11. oktobar 2017 | 14:47

  A sto mi iz inostranstva ne vidimo ni rts na nekom satelitu?

  3
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok