Beogradski bezbednosni forum: Ako možemo da prodajemo gaće na internetu, možemo i "ne-nasilje"

Pristup religiji i bezbednosti zasniva se na edukaciji

  • 1

Religija i bezbednost su, naizgled, nepovezani, međutim, sudeći po mišljenju učesnika jednog od panela Beogradskog bezbednosnog foruma, može se i te kako uspostaviti uzročno - posledična veza. Stalni naučni istraživač u Nemačkom Maršalovom fondu SAD, Adnan Kifajat, navodi da je uzrok radikalizacije mladih muslimana milenijalaca problem neuspeha moderne komunikacije, i neuspeha da se u etar plasiraju prave informacije.

Ispovest Albanca koji je prešao u pravoslavlje! Krstio sam se jer se šiptari bogu mole, a mrze druge nacije, prave ratove! Pravoslavna vera je najčistija (VIDEO)

Prema njegovim rečima, lošem narativu najbolje je se suprotstaviti dobrim pričama, onim koje ne dobijaju dovoljno medijskog prostora, kao što su neverovatni uspesi muslimanskih lidera u svojim zajednicama - kojih ima mnogo, kako on tvrdi.

- U današnje vreme, kada možemo da prodajemo i gaće na internetu, onda definitivno možemo da prodamo "ne-nasilje". Sve je do komunikacije - rekao je Kifajat.

Izvršni direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani počeo je svoje izlaganje zanimljivom pričom da mu je otac bio ateista, majka muslimanka, žena hrišćanka, a ćerka katolkinja, želeći time da ukaže na pluralizam religija u Albaniji.

- Mi smo Albanci, jer pričamo istim jezikom, ne zbog religije - kaže Lani.

Njegov pristup religiji i bezbednosti zasniva se na edukaciji.

- Bezbednosni pristup prema religijama nije dovoljan, potreban je i ekonomski i obrazovni pristup. I dalje smo siromašna država i potreban je demokratski pristup - rekao je Lani.

Lani naglašava da je religija jedan od potpornih stubova albanskog društva, a da je religiozni ekstremizam on što utiče na demokratiju.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

- Verska koegzistencija je jedan od stubova našeg postojanja, ako se ravnoteža poremeti, mi ne možemo da preživimo - smatra Lani.

Prema njegovim rečima, albanski mediji imaju dva pristupa prema religiji.

Mejnstrim mediji uglavnom se ne bavi takvom tematikom, dok su onlajn mediji prepuni govora mržnje, lažnih vesti o religiji i često predstavljaju glavnu stanicu za regrutovanje džihadista, kojih je iz Albanije u Sirijiu otišlo 114 prema njegovim podacima,

Asistent profesora na katedri političkih nauka Kjunh Hi Univerziteta u Seulu, Hjun Džin Čoi, osvrnuo se na eksploatacije religijskih grupa u nedemokratskim društvima, gde diktatori koriste pripadnike suparničkih religijskih tabora da osvoje političke poene.

Religijska mržnja i nasilje koje podstiču sekularni lideri kako bi osvojili još više političke moći dešava se u Mjanmaru, Eritreji, Iraku, Siriji i u tzv. Islamskoj državi, za koju je naglasio da nije priznata ali predstavlja dobar primer onoga o čemu govori.

On smatra da se treba fokusirati na načine kako onemogućiti nedemokratske lidere da religiju koriste za održavanje na vlasti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    12. oktobar 2017 | 18:11

    Moderan pristup Albanca. U familiji smo razlicitih religija ali smo etnicki svi Albanci. Kod nas je ustaljeno misljenje da su Srbi samo hriscani I da ne mogu biti drugih religija sto je u proslosti dovodilo du ruznih stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA