Manastir u Srbiji za koji mnogi ne znaju, krije tajne sastojke za veliki broj bolesti (FOTO)

Crkva manastira je posvećena prenosu moštiju Svetog Nikolaja

  • 6

Manastir Drača, ujedno i spomenik kulture od velikog značaja, pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve pošto je na svega desetak kilometara zapadno do Kragujevca. Crkva manastira je posvećena prenosu moštiju Svetog Nikolaja.

RUSKI MELEM: Evo čime se naša braća leče već vekovima! (RECEPT)

I Kinezi dolaze u srpski manastir po meleme!

Manastir koji je u kotlini Dračke reke, na padinama brda Rujevice raspolaže šumom površine 150 hektara, livadom 10 hektara, a pod njivama je 20 hektara.

Ne zna s ekada je osnovan, ali se zna da je samu crkvu podigao oberkapetan Staniša Mlatišuma godine 1735. na temeljima stare crkve. Manastir je prvi put pomenut u Pomeniku manastira Vrdnik krajem 16. veka, pišu kragujevcani.rs.

Živopis jednog od najočuvanijih manastira potiče iz 1735. godine, a ikonostas je sa početka XlX veka i sastoji se od 36 ikona. Konaci su sagrađeni u XlX veku u narodnom stilu i u njima se nalaze manastirski arhiv i biblioteka. Teško je stradao u vreme Kočine krajine kada je u njemu boravio Koča Anđelković.

Printskrin: Youtube/Саша Јовић

U manastiru se prodaju lekoviti melemi koje izrađuju monahinje manastira. Prave meleme za hemoroide, opekotine, psorijazu, kožne bolesti, melem od kestena za proširene vene, melem od gaveza protiv bolova i jos pregšt drugih.

Melemi se prave od lekovitih biljaka kojih ima u manastirskoj botaničkoj bašti u kojoj uzgajaju matičnjak, neven, ruzmarin, žalfiju, kamilicu, nanu, kantarion, majčinu dušicu, bokvicu… Ostale potrebne biljke beru po netaknutim proplancima planine Rujevice.

Foto: draca.rs

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. oktobar 2017 | 17:19

    Imamo divne manastire koje treba posetiti. Ovaj posebno

  • Rača

    16. oktobar 2017 | 13:49

    Hahaha krije?! Molitva nikada nije krivena !

  • Ivana

    20. oktobar 2017 | 23:08

    Imamo prelepe manastire i crkve i svaki od njih je poseban i prica za sebe,svi zajedno imaju zajednicko nesto,a to je duhovni mir koji se osetikad se udje i iscelhenja. Ne znam za ostale ali verujem mnogo u crkve i manastire.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA