≫ 

Kada se popne na jelu, Boban vidi pola Bosne: Svaki dan je na visini od 30 metara sa testerom u ruci, a za strah ne zna (FOTO)

Zbog rizičnosti posla, Boban kaže da uvek moraš biti svestan, dobro obazriv jer ako odsečeš pogrešnu granu, ode i ti i drvo

  • 3

- Volim da kažem da mi je profesija da uvek budem na visini zadatka, ali u bukvalnom smislu. Mnoge ostavim u nedoumici dok ne vide da sam zaista često na visini od dvadeset, pa i trideset metara sa testerom u ruci - počinje svoju priču za Telegraf Bogosav Stanišić (45), po zanimanju drvoseča.

Deda Jovo (90) nema šta ne može! On je vozač bez mane - čita i piše bez naočara, svi misle da se šali kad kaže koliko godina ima (FOTO)

Biti drvoseča u Bosni odakle je rodom i Boban i nije čudno, ali biti u Kikindi u banatskoj ravnici gde i nema toliko šuma,  jeste.

- Najviše radim kada je sezona pripreme ogreva za zimu. Osim što sečem drva, često me angažuju i na poslovima obaranja velikih stabala. To je vrlo rizičan posao, osim veštine potrebno je znanje, ne seče se svako drvo isto - priča nam ovaj majstor.

Bobana smo zatekli na radnom mestu, obarao je hrast u Ruskom Selu porodici Zrnić. Dok su prolaznici sa strahom gledali ovog veštog čoveka, on je sa ručnom testerom “visio “ sa hrasta od preko dvadeset metara visine:

- Najpre se seku grane sa vrha, a onda sve niže i niže. Uvek kada radim na visini koristim ručnu testeru, tek kasnije kada oborimo drvo uzmem motorku - dovikuje Boban sa vrha drveta.

Foto: Telegraf

Za strah kaže ne zna, visine se ne plaši jer u suprotnom ovaj posao ne bi mogao da radi. Zavoleo je prirodu kao mali, u rodnoj Bosni, opštini Rudo svakodnevno je kao dete sa dedom Dobrisavom odlazio u šumu gde je naučio sve tajne ovog zanata:

- Biti drvoseča jeste zanat, tako mi je deda govorio. Otac je po zanimanju stolar, šta zamisli to i napravi od drveta, ja samo sečem drvo, ne obrađujem ga, ali verujem da bih mogao i stolarskim zanatom da se bavim - priča nam Boban.

Foto: Telegraf

U Banatu ovaj drvoseča najviše seče drvo topole, hrasta i bagrema. Topola mu je kaže najnestabilnije, dok je hrastovina stabilno i čvrsto drvo, a i nije visoko, ne znate vi šta je visina, našalio se Boban.

- Visina je ljudi moji, jela u Bosni od trideset metara, penjao sam se i na takvo drvo sa testerom u ruci. Pa kad se popneš na vrh jele vidiš pola Bosne, tako da mi ova drva u Banatu i nisu visoka.

Foto: Telegraf

Zbog rizičnosti posla, Boban kaže da uvek moraš biti svestan, dobro obazriv jer ako odsečeš pogrešnu granu, ode i ti i drvo. A na pitanje kako zna koju granu odseći, Boban kaže da je jednostavno zna i da upravo zato ne može svako da bude drvoseča.

Posla kaže ima, nekada toliko da ne može sve da postigne:

- Najviše je posla tokom grejne sezone i pred samu grejnu sezonu, priprema ogreva je u toku pa posla ima. Što se tiče zarade ne žalim se, ali može malo bolje - ističe Boban.

I dok se mnogi žale da su usluge sečenja i obaranja drva visoke, Boban kaže da svako ceni svoj zanat i svoje zanimanje, a biti drvoseča nije ni lako, a bogami ni sigurno.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA