• 15
 ≫ 

Potpisivanje peticije za uvođenje kazne DOŽIVOTNE ROBIJE u celoj Srbiji

 ≫ 

"Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo", navodi se u saopštenju Fondacije Tijana Jurić

 • 15

Fondacija Tijana Jurić pokušaće da prikupljanjem potpisa građana Srbije kroz građansku inicijativu, podseti državu da usvoji njen predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora. Tako će u periodu od 23. do 29. oktobra u preko 40 gradova u Srbiji biti organizovani štandovi za prikupljanje potpisa.

Doživotna robija za ubice za volanima: Ovo je prva zemlja u Evropi koja će na ovaj način kažnjavati opasnu vožnju (VIDEO)

Otac Tijane Jurić: Doživotni zatvor je jedino rešenje za bolesnike kao što je Marko Nikolić

Potpisi svih onih građana koji se budu izjasnili za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, biće nakon toga predati Skupštini Srbije. Biće to drugi susret predstavnika Fondacije Tijana Jurić i republičkog parlamenta. Prvi susret bio je 3. maja kada je osnivač Fondacije, Igor Jurić, predao predlog za izmenu Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković.

- Mislili smo da neće biti potrebe da dvaput ukazujemo kolika potreba postoji da uvedemo jednu takvu sankciju i da zaštitimo decu. I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbedimo bezbednije uslove za život i odrastanje sve dece u Srbiji. Kada smo predali predlog za izmenu zakona, mi smo zapravo pokrenuli inicijativu, volju naroda, a sada, kada smo stigli do prikupljanja potpisa, taj isti narod, pre svega roditelji i budući roditelji, imaju priliku da podrže predlog koji bi doneo veliku promenu. Svi treba da shvatimo da smo mi ta snaga i da onda kada ima prostora da odlučujemo, to svoje pravo treba i da iskoristimo. Pozivam sve punoletne građane da dođu do naših štandova i da učine veliku stvar za bezbednost dece - kaže Igor Jurić.

Foto: Facebook/Igor Juric

SPISAK GRADOVA I LOKACIJA

Potpisi će se prikupljati u 40 gradova u Srbiji, u periodu od 12 do 18 sati.

BEOGRAD - Knez Mihajlova, Palilula (Shopy), Ušće, Delta city, NOVI SAD - Trg slobode, SUBOTICA - centar, Prozivka, NIŠ - centar Pobeda, ZRENJANIN - Vodotoranj, KRAGUJEVAC - Univerzitet, Balkan, KRALJEVO - centar kod spomenika, KRUŠEVAC - centar, ZAJEČAR - centar, ČAČAK - centar, KIKINDA - Svetosavska 32, VRANJE - centar, VLADIČIN HAN - Dom kulture, NOVI PAZAR - šetalište kod "pečurke", LAZAREVAC - Centar za kulturu, RUMA - glavni trg, PANČEVO - glavni park, Shoping centar Aviv, SOMBOR - Kralja Petra 24, GRAČANICA - centar, INĐIJA, STARA PAZOVA, ALEKSINAC - centar, VRANJE - centar, SVRLJIG - centar, GADŽIN HAN - centar, PROKUPLJE - centar, LESKOVAC - centar, VLASOTINCE -centar, KURŠUMLIJA - centar, BLACE - centar, NEGOTIN - centar, BOR - centar, RAŠKA - Ušće, VRŠAC, BEOČIN, VALJEVO, ŠABAC ...

ZAŠTO KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA ?

Predlog Fondacije Tijana Jurić podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Foto: Promo

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

- Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo – navodi ova Fondacija u svojoj zvaničnoj inicijativi.

NAŠI ARGUMENTI - ZAŠTO

"Od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica. Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje", navodi se u saopštenju Fondacije Tijana Jurić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • snooker

  17. oktobar 2017 | 10:27

  A inače prvi sam za uvodjenje smrtne kazne! Oko za oko !

  33
  5

  Podelite komentar

 • vule

  17. oktobar 2017 | 10:35

  puna podrska ...na zalost skoro je u mom komsiliku jedan srdovecan muskarac napastvovao komsinicu koja ima samo 11 godina srecom da dete nije precutalo vec je rekla sve ucitiljici koja je odmah alarmirala MUP a taj bolesnik zavrsi iua resetaka tako da PUNAAAAA PODRSKA

  30
  1

  Podelite komentar

 • Miki

  17. oktobar 2017 | 12:14

  Nek uvedu i stroze kazne za decu razbojnike.(napad na Rasu.,paljenje beskucnika...)

  29
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok