15 članova porodice Tutić, bavi se stočarstvom 20 godina. Najviše vole ovce, a evo u čemu je tajna njihovog uspeha (FOTO)

Hamid sa ponosom ističe da se u njegovom domaćinstvu svi bave ovim poslom

  • 3

Porodica Tutić iz Delimeđe kod Tutina, koja broji 15 članova, više od dve decenije bavi se stočarstvom, a poslednjih nekoliko godina prvenstvo su dali ovčarstvu. Glava porodice, Hamid Tutić, bavi se ovim poslom od kad zna za sebe, a zahvaljujući subvencijama koje je država počela da daje, uzgajaju ovce intenzivno.

Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave

Stado koje je imalo 50 ovaca, sada ima čak 250.

- Subvencije koristimo za kupovinu hrane za ovce, pre svega žita i koncentrata, a zahvaljujući toj mogućnosti uvećali smo proizvodnju - kaže Hamid Tutić.

Žito na njihovoj zemlji slabo uspeva prema njegovim rečima, pa su zato prinuđeni da dokupljuju. On ističe da se u njegovom stadu prošle godine ojagnjilo 300 jagnjadi od 180 ovaca. Od tih 300 jagnjadi svu žensku jagnjad su prodali za priplod, dok su mušku izvezli u Crnu Goru.

Tutić kaže da isključivo gaje "sjeničku ovcu", koja je autohtona vrsta i pokazala se kao najkvalitetnija i najtraženija, a pritom je i najizdržljivija jer je prilagođena surovim klimatskim uslovima na Pešteri.

Hamid sa ponosom ističe da se u njegovom domaćinstvu svi bave ovim poslom.

- Dva sina su u poslu sa kupovinom, prodajom i izvozom stoke dok se supruga, snahe i kćerka bave proizvodnjom sira od ovčijeg mleka - priča on i dodaje da za sir imaju tržište.

Foto: glaszapadnesrbije.rs

Sir prave na tradicionalan način i to je organski proizvod jer ne sadrži nikakve aditive niti hemijske supstance.

- Nakon muže u toplo mleko se sipa maja, kada se mleko podsiri, kreće ceđenje i potom slaganje u kante ili drvene kace da završi sa zrenjem. Osim mleka, soli i maje naš sir ništa drugo ne sadrži - sa ponosom ističe Mirsada i dodaje da je u tom procesu najvažnija higijena i da ona mora biti na najvišem nivou.

Ona kaže da su proces proizvodnje sira ona i njene snahe naučile od majke Zinete koju u šali nazivaju glavnim tehnologom.

Foto: glaszapadnesrbije.rs

Hamidov sin Samir kaže da što se tiče izvoza žive stoke najveće količine idu za Crnu Goru.

- Da bi zadovoljili potrebe i održali kontinuitet stoku otkupljujemo od naših kooperanata širom zapadne Srbije. Do sada sa isplatom nismo zakasnili ni minut i na taj način smo dobili dugogodišnje saradnike na obostrano zadovoljstvo - ističe on i dodaje da već 23 godine rade i da se sav posao bazira na datoj reči, poverenju i garancijama.

Samir tvrdi da je "sjenička ovca" izuzetno kvalitetna sorta i da se pokazala kao najunosnija. Njegove reči potvrđuje Nego Tomović veterinar iz matične službe u Kraljevu koji je u obilasku ovih terena.

- Sjenička ovca se odlikuje mlečnošću, kvalitetom mesa i vune i da je način pašnjačkog gajenja idealan - tvrdi Tomović.

On ističe da se ovčarstvo u poslednjih nekoliko godina razvija zahvaljujući subvencijama države i da je na području zapadne i jugozapadne Srbije broj domaćinstava koja su se odlučila za uzgoj ovaca uvećan za 20 posto kao i da mnogi sa govedarstva prelaze na ovčarstvo.

Samir naglašava da radi sa bratom i da se nikada nisu pokajali što su ostali na selu i da su ponosni što su tu opstali, a da oni i njihove porodice imaju sve uslove, pa možda i bolje od pojedinih koji žive u gradu.

Foto: glaszapadnesrbije.rs

Njegove reči potvrđuje dugogodišnji saradnik iz Gornjeg Dubca u Dragačevu Ljubivoje Milinković koji tvrdi da je njihova saradnja bazirana na poverenju i obostranom ispunjenom dogovoru.

- Nikada nije bilo poblema i mogu reći da mi više nismo samo saradnici, već smo postali prijatelji a ja ih doživljavam kao deo moje porodice - ističe Ljubivoje.

On naglašava da je intenzivni uzgojem ovaca počeo da se bavi upravo zahvaljujući porodici Tutić koja mu je obezbedila kvalitetna grla sjeničke ovce i garantovala siguran otkup.

Domaćinstvo porodice Tutić ipak ističe da sloga kuću gradi, a strešina doma Hamid zadovoljan je na način kako njegovi potomci razvijaju posao koji je o započeo.

- Samo obraz i reč ne smeju da se pogaze, jer onda nema ni posla, ni saradnje ni poverenja - ističe Hamid.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Petrovic

    18. oktobar 2017 | 15:24

    Rad, red i disciplina. Svaka čast mnogobrojnoj porodici, koja pokazuje da se može od vrednog, poštenog rada opstati. Srećno i hrabro. Svako dobro želim.

  • Razum

    18. oktobar 2017 | 16:28

    Ma pustite sad ovce,videšte li vi snajku.Prirodna lepota.

  • Uroš d'dorf

    19. oktobar 2017 | 21:27

    Zdravlja i sreće!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA