≫ 

ĐACI OSMACI "ŠAMPIONI" PIJANČENJA: Sve više klinaca završava na trežnjenju, bukvalno ne mogu da stoje na nogama

Na infuziji završavaju i mlađi od 14 godina, koji se zatim, u stanju teške alkoholisanosti, zbrinjavaju u pedijatrijskim ustanovama. Podaci ukazuju na to da mladi u Srbiji piju više od vršnjaka na Zapadu i da većina njih prve čašice ispija u školi ili u krugu porodice

  • 5

Posle noćnog provoda gotovo 2.500 ljudi u Beogradu završi na trežnjenju u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja u Vojnomedicinskoj akademiji, pišu "Novosti".

Od čega je zaista pozlilo Amerikancu koji je došao na medeni mesec u Beograd, pa otkrio da ima HIV: Svi detalji bizarne noći

Posebno zabrinjava to što je među njima veliki broj maloletnika, čak i osnovaca. Na infuziji završavaju i mlađi od 14 godina, koji se zatim, u stanju teške alkoholisanosti, zbrinjavaju u pedijatrijskim ustanovama. 

Podaci ukazuju na to da mladi u Srbiji piju više od vršnjaka na Zapadu i da većina njih prve čašice ispija u školi ili u krugu porodice.

Najčešće tokom vikenda, vozila Hitne pomoći dovoze mladiće i devojke koji bukvalno ne mogu da stoje na nogama.

Doktorka Nataša Perković Vukčević, klinički toksikolog iz VMA, kaže za "Novosti", da se stanje maloletnika, koji čine od 10 do 12 odsto ukupnog broja pacijenta, može da bude veoma ozbiljno.

Foto: A. Nalbantjan

- U stanju teške alkoholisanosti dolazi do poremećaja svesti, a u najtežim slučajevima i do pada u komu. Refleksi, kao što su kašalj i gutanje, gube se, što može da bude opasno po život - upozorava dr Vukčević.

Foto - Ilustracija: Pixabay

- Zbog toga mlade, ali ne samo njih, već i druge osobe u alkoholisanom stanju, treba postaviti tako da leže na boku, s rukom ispod uzglavlja, kako bi mogli neometano da dišu. Mladi ne prepoznaju kada je nečije stanje alarmantno i misle da će pijanstvo proći samo od sebe. Zbog toga ih najčešće dovoze kod nas u stanju teškog trovanja - objasnila je doktorka Vukčević.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Iako broj maloletnika koji se opija alkoholom nije zanemarljiv, gotovo polovina pacijenata u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja ima između 19 i 40 godina.

Od toga su dve trećine muškarci, dok jednu trećinu čine žene.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. oktobar 2017 | 10:34

    Jednostavno odgovornost do 18 godine snose roditelji. Kad se maloletno lice napije roditelji na razgovor kod socijalnog radnika i psihologa da vide kuda to vodi.

  • Petar

    22. oktobar 2017 | 12:37

    Posle 22 sata zatvoriti sve kafane i kafice . Posle 24 sata Policija proveravati svakog ko se nadje na ulicu .

  • SSSS

    22. oktobar 2017 | 10:24

    Sinoc sam gledao seriju Kozije uši i u trenutku kad je ona glumica ispred prodavnice da telefonira u planu iza nje stoje deca i muska i zenska i svi u rukama drze flasu piva. Zar nisu za tu scenu mogli da piju sok. Takvo ponasenje se treba zabraniti i kaznjavati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA