≫ 

Tuga do neba u Beogradu: Roditelji su im umrli, a onda su braća otišla na sud i uradila sestrama nešto JEZIVO

 ≫ 

Česta je praksa da sestre prihvate svoj deo nasledstva, pa ga onda poklone bratu, ali ima i drugih slučajeva, koji često pokazuju koliko braća umeju da budu jeziva prema sestrama

U vreme rodne ravnopravnosti, i dalje se u Srbiji dešava da se sestre odriču nasledstva u ime braće. U selima je motiv da se načini takav korak običaj koji traje već vekovima, a u gradovima se ista tradicija odvija iz drugih pobuda. Najčešći razlog koji "natera" sestre da se u ime braće odreknu onoga što im po zakonu pripada jeste dobro materijalno stanje nežnijeg člana porodice. Ali kad se ne odreknu same, braća im urade jezivu stvar...

Srpkinje se i dalje odriču svoje imovine u korist braće: Najčešće u ovim krajevima zemlje

Svaka treća Srpkinja i dalje se odriče nasledstva u korist muških članova porodice

U Beogradu se neretko dešava da majka od ćerke traži da se odrekne nasledstva u korist brata, jer se "dobro udala" ili zato što ima plaćeniji posao od njega.

- Iako su učesnici u nasledstvu pred zakonom ravnopravni, dešava se da se sestre u Beogradu odriču nasledstva u ime braće, jer majka, otac ili neki drugi član porodice, na nju vrši pritisak da tako treba da postupi. Susretao sam se sa primerima kao što je ovaj: sestra se udala i otišla u Australiju, pa pošto tamo živi, članovi njene porodice su smatrali da treba svoj deo da da bratu, jer njoj ne treba - kaže za Telegraf.rs advokat Željko Simić iz Beograda.

Takođe se dešava da brat preti sestri kako bi se ona odrekla svog nasledstva koji joj po zakonu pripada, a tim pretnjama se često pridružuju i drugi članovi porodice.

- Ja svojim klijentkinjama savetujem da se ne obaziru na pretnje, i da se ne odriču svog dela imovine. Bilo je slučajeva gde sam uspeo da ih odgovorim od takvog poteza, kao što verujem da ima dosta njih koje ne potraže savet advokata, već podlegnu pritiscima i onda se odreknu svog dela - izjavio je Željko.

Foto: A. Nalbantjan

Česta je praksa da sestre prihvate svoj deo nasledstva, pa ga onda poklone bratu.

- Odricanje od nasledstva je običajno pravo, a ne zakonsko, jer su svi naslednici jednaki. Tehnički način kako se sestre odriču jeste da se odmah odreknu nasledstva ili da ga prihvate, pa posle svoj deo ustupe bratu - objašnjava Željko.

Prilikom ostavinske rasprave, braća se često odluče i da prekrše zakon, a kao rezultat toga mogu krivično da odgovaraju! Oni, naime, kad ostanu bez roditelja, urade najjeziviju stvar svojim sestrama - prave se da ne postoje. U stanju su da ih se odreknu samo zbog šake zemlje.  A evo o čemu je reč:

- Često se dešava da se na ostavinskoj raspravi pojave dva brata koja ne prijave da imaju sestru ili sestre, jer smatraju da samo oni treba da naslede imovinu. Oni pokrenu raspravu kao da su samo oni naslednici, a zbog toga mogu krivično da odgovaraju - ističe za Telegraf.rs, advokat Željko Simić iz Beograda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ni u Valjevu nije drugačija situacija što se tiče podele nasledstva među braćom i sestrama.

- Imao sam iskustva da se sestre odriču nasledstva u ime braće. Koji su njihovi motivi, ja zaista ne znam. Jedino znam da je u selu to običaj, a u gradu se sestre ne odriču nasledstva zbog tradicije - rekao je za Telegraf.rs, advokat Marjan Janković, iz Valjeva.

Iako je porodica ćelija društva i osnov svega, mnogi će svoje najbliže izneveriti samo da bi materijalno bolje "stajali". Zbog čiste koristi i lagodnijeg života, braća širom Srbije, svoje sestre ostavljaju bez krova nad glavom, samo zato što su ženskog roda!

Daljinac

(I.Vlajković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Buba

  4. novembar 2017 | 15:22

  I onda žene (sestre)koje trpe nasilje od muža, ostaju u takvom braku jer nemaju svoju imovinu, nemaju gde da odu..

  91
  5

  Podelite komentar

 • Mica

  4. novembar 2017 | 17:06

  Pa dobro, kada se sestra odrekne u korist brata, a desi se da je muz istera iz kuce, ili je maltretira . . . Hoce li brat u tom slucaju da je primi kod sebe i da o njoj i njenoj deci brine??? Roditelji trebaju posteno i casno da podele imovinu dok su zivi.

  85
  2

  Podelite komentar

 • bbb

  4. novembar 2017 | 15:30

  Moj tata je sve ostavio cerkama, meni je rekao ti si musko, od mene si nasledio ime i ako si pravo musko napravices i vise od ovoga sto sam ja, a njih necu da maltretira neki divljak jer nemaju gde da se sklone. Po meni ispravno 100% ni jednog trenutka se nisam osetio manje voljenim, pomogao mi je sa zappcinjanjem posla i hvala mu do neba na tome, ali i da nije jednako bih ga voleo i postovao. Sreca pa nas je sve lepo odgojio, sestre su se udale za odlicne momke, svi smo bliski kao porodica i pomazemo jedni drugima kad god zatreba.

  84
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok