Novi slučaj malih boginja: Beba od dve godine sa Kosova se leči u Beogradu

Dodaju i da zaraženi dečak nije životno ugrožen, kao i da je dobrog opšteg stanja

  • 15

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja kod dečaka iz srpske enklave na Kosovu i Metohiji, koji je smešten na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Porodična epidemija malih boginja u Kraljevu: Obolele majka i beba!

Sumnju na male boginje prijavio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, a laboratorijskom analizom Instituta "Torlak" bolest je potvrđena.

Radi se od dečaku od dve godine i dva meseca, koje leži na odeljenju hematologije Instituta za majku i dete zbog primarne bolesti.

- U vreme prijama pacijent je bio u inkubacionom periodu infekcije malih bogina, a kliničke znake i simptome morbila ispoljio je osmog dana od prijema.

- Ustanovljeno je da dete nije vakcinisano MMR vakcinom. Zbog kontakta sa obolelima u periodu njegove infektivnosti, sprovodi se ispitivanje lica iz kontakta i preduzimaju se mere sprečavanja širenja infekcije uz ciljani kontinuirani epidemiološki nadzor - kažu iz Tima za sprečavanje i bolničkih infekcija tog Instituta.

Dodaju i da zaraženi dečak nije životno ugrožen, kao i da je dobrog opšteg stanja.

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje "Batut" za samo mesec dana od malih boginja je obolelo 36 osoba na teritoriji Srbije uključujući i srpske enklabe na Kosovu, od čega je 31 u srpskim enklavama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tattoo designs

    3. novembar 2017 | 16:05

    Boginje se moraju preležati I kraj priče

  • Tattoo designs

    3. novembar 2017 | 16:04

    Boginje je obavezno preležati a ne tu usporavati bolest sa vakcinom I praviti od muve slona

  • Žikulica

    3. novembar 2017 | 16:20

    Mi iz Beograda ako nam se nesto hitno desi recimo u Krusevcu,Nisu,Subotici,itd.kao hitni bicemo primljeni ali ako se nalazimo u tom mestu duze i trebali bi na kontrolu moramo da se vratimo u Bg.ili da neko od nadih ode kod naseg doktora,uzme uput,overi ga u Nemanjinoj pa makar bili u nemogucnosti da se vratite u Bg.zbog zdrastvenog stanja a svi ostali mogu ovde da se lece i imaju prednost!!!Sramota kao da smo mi u inostranstvu a ne oni!Uzas!Ima bolnica i na Kosovu!Njima su obezbedjeni(majkama i deci) a nase majke po mesec dana spavaju na stolici!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA