≫ 

Zašto niko ne proverava šta jedemo: Laboratorija za kontrolu hrane otvarana 10 puta, ali još nije proradila (FOTO)

Srbija jedina u Evropi nema, u punom kapacitetu, osposobljenu Nacionalnu referentnu laboratoriju koja bi se bavila kontolom prehrambenih proizvoda na tržištu

  • 6

Srbija jedina u Evropi nema, u punom kapacitetu, osposobljenu Nacionalnu referentnu laboratoriju koja bi se bavila kontolom prehrambenih proizvoda na tržištu, a što je jako bitno za zdravlje građana naše zemlje.

Mislite da sami birate šta ćete da jedete? Ono što piše na deklaracijama ne mora da bude istina!

Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

Međutim, pre desetak dana je po ko zna koji put najavljeno otvaranje referentne laboratorije za ispitivanje mleka, na taj način što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo tender za zapošljavanje kadrova za potrebe te laboratorije.

Ipak, ovo nije prvi put da je otvaranje referentnih laboratorija najavljivano, jer smo istu priču slušali više od deceniju unazad, ali do ispunjenja obećanja nikada nije došlo - pa je dobro poznato da je ovaj važan projekat poređen i sa zidanjem Skadra na Bojani. Tako je Nacionalna referentna laboratorija, na koju čekamo decenijama, do sada više puta zvanično otvarana.

Prvi put se u javnosti priča o Direkciji za nacionalne referentne laboratorije pojavila 2004. godine kada je Direkcija osnovana, a kada je najavljeno da će na realizaciji tog projekta u okviru finansijske pomoći biti uključena Evropska unija.

Foto: dnrl.minpolj.gov.rs

Zatim je usledilo pet godina ćutanja da bi 2009. godine Saša Dragin, ministar poljoprivrede u Vladi Mirka Cvetkovića, u prisustvu zamenika šefa delegacije Evropske unije u Beogradu Adrianom Martinsom, zvanično "otvorio" Direkciju za nacionalne referentne laboratorije.

Ipak, otvaranje Direkcije nije značilo i otvaranje i puštanje u rad laboratorija koje su zapravo suština postojanja ove Direkcije, iako je tom prilikom Dragin najavio da bi nacionalna laboratorija trebalo da počne da radi punim kapacitetom do kraja naredne, 2010. godine.

Ova izjava je iz 2009. godine, a da ni jedna od laboratorija, sa izuzetkom Fitosanitarne (karantinske) labaoratorije, nije počela da radi u punom kapacitetu ni osam godina posle izjave Saše Dragina.

Foto: dnrl.minpolj.gov.rs

Međutim, kada su demokrate otišle s vlasti, stanje u kome su ostavili ovaj projekat je skandalozno- zemljište koje se prostire na 4 hektara je ostavljeno zapušteno, zaraslo u korov, puno vlage, smeća i buđi.

Evropska unija je u tom periodu, za vreme vladavine Demokratske stranke, povukla dva miliona evra pomoći, jer je projekat kasnio.

Foto: dnrl.minpolj.gov.rs

- Problem je u tome što su oni dok su vladali Srbijom od javnih poslova, najvećeg značaja pravili privatni biznis, pa je tako bilo i sa Nacionalnim referentnim laboratorijama. I verovatno je Evropska unija imala debeo razlog za povlačenje sredstava. Ja sam bio tamo, i uz sve lepe želje da to što pre počne sa radom, jasno je da tu mnogo šta treba još da se uradi. Pa mašine koje je Evropa dala još 2004. godine su odnete, niko živi ne zna gde - rekao je Marjan Rističević, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu.

Foto: dnrl.minpolj.gov.rs

U januaru 2014. godine, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević izjavljuje da bi "tokom 2014. godine trebalo da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema za Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, kako bi početkom 2015. godine počela sa ispitivanjima, pre svega mleka".

U januaru 2015. godine, otprilike kada je direktor Stanojević i najavio, dolazi ministarka Snežana Bogosavljević Bošković koja otvara Fitosanitarnu laboratoriju. Tom prilikom, ona je poput Dragina najavila da bi laboratorija za ispitivanje mleka trebalo da počne sa radom 2015. godine, i da bi u toku 2016. godine Srbija trebalo da dobije u potpunosti operativnu Nacionalnu referentnu laboratoriju. Ipak ni do toga nije došlo.

Foto: dnrl.minpolj.gov.rs

Takođe, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine najavili su u martu ove godine da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka početi da radi do jula 2017.

Oni su tom prilikom otišli korak dalje, pa su za razliku od prethodnih najava, saopštili da će se pored laboratorije u Batajnici, nezavisnom kontrolom mleka baviti i laboratorija koja će biti smeštena u Novom Sadu. Sada je novembar, a Srbija i dalje nema laboratoriju u Batajnici.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srbijadanas.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qop

    7. novembar 2017 | 12:21

    jer ne bi imali sta da jedemo ako proradi...jer nas truju svojim otpadom iz eu

  • Kum

    7. novembar 2017 | 12:43

    Važno je okriviti duvan i alkohol za sve zdravstvene probleme. Istina je da za ono šta jedemo, pijemo i dišemo duvan i alkohol su male bebe.

  • GP

    7. novembar 2017 | 12:32

    "Zašto niko ne kontroliše šta jedemo" Zato sto su dobili zadatak da nas sto vise smaknu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA