Srbija će do 2050. godine imati za trećinu stanovnika manje: Sa 8.79 miliona pašće na 5,8 miliona, a to su zastrašujući podaci

Iza nas su još tri evropske zemlje koje bi mogle izgubiti više stanovnika od naše u naredne 32 godine

  • 12

Portal "Global politiks" (The Global Politics) napravio je projekciju kretanja broja stanovnika u Srbiji do 2050. godine na osnovu podataka iz više svetskih izvora i baza podataka, i procenio da će broj stanovnika Srbije za nešto više od tri decenije biti za trećinu manji, piše RTS.

Svaka treća porodica u Srbiji nema dece, brakova sve manje, Srbija polako nestaje

Portal koji je registrovan i u Srbiji došao je do računice da bi naša zemlja 2050. godine mogla imati tek nešto više od 5,8 miliona stanovnika, dok ta brojka danas iznosi oko 8,79 miliona stanovnika.

Izvori i baze podataka na koje se portal poziva su Međunarodna baza podataka, Međunarodni programski centar, Američki biro za popis stanovništva, Američko ministarstvo trgovine, Svetski pregled podataka, CIA i Svetski almanah.

Portal, međutim, nije dao objašnjenje uzroka pada broja stanovnika.

"Global politiks" je uradio mapu broja stanovnika svih evropskih zemalja, a Srbija je na ovoj mapi pri dnu lestvice po padu populacije, a iza nje su, kao jedine tri evropske zemlje koje bi mogle izgubiti više stanovnika od naše u naredne 32 godine, Letonija, Litvanija i Moldavija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Tzv. Kosovo je na ovoj listi predstavljeno odvojeno od Srbije, a svrstano je u deo lestvice za koji je predviđen porast broja stanovnika, pri čemu se prognozira da će imati za 17 odsto stanovnika više umesto sadašnjih 1,9 miliona, a do 2050. moglo bi imati 2,2 miliona stanovnika.

Smanjenje populacije je, međutim, problem s kojim se suočava većina evropskih zemalja, pa tako gotovo svim našim susedima, sudeći prema statistici ovog portala, preti pad broja stanovnika – pre svega Bugarskoj, za koju se predviđa pad populacije od gotovo 22 odsto.

Sličan scenario, samo sa različitim procentima pada, mogu da očekuju i sve bivše jugoslovenske republike, ali i Mađarska, Rumunija i Albanija, kao i Grčka.

Foto: Telegraf

I za Rusiju se, prema istim međunarodnim statističkim podacima, prognozira opadanje broja stanovnika za 9,78 odsto, dok je za Nemačku očekivan pad od 12,87 odsto.

S druge strane, među zemljama koje mogu da očekuju rast populacije prednjači Luksemburg, koji se nalazi u samom vrhu evropske liste sa prognoziranim rastom broja stanovnika od čak 48,37 odsto, a zatim slede Irska, Island, Švedska, Norveška...

U istu grupu spadaju i Kipar, Španija, Švajcarska, Belgija, Britanija, Francuska, Holandija, Austrija i Italija, dok Finska već prelazi u drugi deo lestvice – onaj kome preti pad broja stanovnika.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rogozin

    27. novembar 2017 | 21:24

    To su prognoze CIA, jer oni znaju kako ce nas ubijati u buducnosti. Kao, po njihovim nekim proracunima, tj. oni vec sada znaju i imaju zacrtano sta i kako da nas ubijaju, i unapred vec znaju gde ce izbiti rat na kojim mestima i kome ce oni da pomazu u ovom GENOCIDNOM zlocinu nad nama, a koji niko ne pominje u UN. Ovo osmisljeno radi Amerika sa zvojim kerovima kako bi nas unistili.

  • cek cek

    27. novembar 2017 | 22:10

    Odakle vam podatak da nas ima vise od 8,79 miliona? Ja koliko znam,a po popisu iz 2011,ima nas nekih 7,5 miliona.

  • Milos

    27. novembar 2017 | 23:22

    Srbija ce 2050 biti zemlja sredovecnih ljudi i penzionera, sve mlado i pametno ce do tada biti u belom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA