≫ 

Patrijarh Irinej ide u Rusiju: Povod je jubilej Moskovske patrijaršije

Reč je o 100 godina od uspostavljanja Patrijaraštva u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi

  • 0
Aranđelovdan, Saborna crkva, slava Đokovića Foto: Marko Jovanović

Patrijarh srpski Irinej učestvovaće od 1. do 8. decembra 2017. godine u obeležavanju značajnog jubileja Moskovske patrijaršije. Reč je o 100 godina od uspostavljanja Patrijaraštva u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi i ustoličenja prvog Patrijarha moskovskog i sve Rusije - Svetog Tihona.

Vučić sa patrijarhom Irinejom o pritiscima na Srbiju: Zabrinuti zbog niskog nataliteta (FOTO)

- Na poziv moskovskog patrijarha Kirila, a povodom obeležavanja stogodišnjice Sveruskog Pomesnog Sabora iz 1917. godine, na kome je doneta odluka o obnovi Patrijaraštva u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i izabran Sveti Tihon, ispovednik vere, na moskovski patrijaraški tron, što se dogodilo u žaru revolucionarnih potresa u Rusiji, Irinej će uzeće učešće u ovom događaju - navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh Irinej predvodiće delegaciju SPC, koju čine episkop bački Irinej, vikarni episkop moravički i starešina Podvorja SPC u Moskvi Antonije, iguman manastira Kovilj arhimandrit Isihije (Rogić), starešina hrama Svetog Save na Vračaru arhimandrit Stefan (Šarić) i ipođakon Dejan Nakić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA