Opasna pojava u Srbiji: Masovno se gaje pečurke koje deluju kao LSD, uzgajaju se u kućama

Pečurke izazivaju halucinacije i euforiju, ali su veoma štetne po mozak i psihu

  • 5

Sve više narkomana u Srbiji, ali i radoznalih mladih ljudi, poseže za halucinogenim pečurkama jer imaju jako dejstvo poput hemijske supstance LSD, a pritom su dostupne u prirodi i lako se uzgajaju u kućnim uslovima!

Dušan je bio navijač, lud za utakmicama, a onda je počeo da navija samo za HEROIN: Ovo je njegova ispovest (VIDEO)

Pečurke izazivaju halucinacije i euforiju, ali su veoma štetne po mozak i psihu! U kombinaciji sa alkoholom su još opasnije, jer navode na samoubistvo!

ŠOK I SMRT

Prema rečima dr Borisa Jovanovića, načelnika Službe psihijatrije Opšte bolnice Šabac, zavisnici u Srbiji najčešće koriste dve vrste pečuraka, muharu i balegarku, koja raste na stočnoj ili konjskoj balezi.

- Aktivna supstanca u tim pečurkama je psilocibin i ako se unosi oralno, efekat nastupa za pola sata, sat. Prvo što osoba oseća jesu zbunjenost i slabost, usporen rad srca i pad krvnog pritiska. Onda nastupaju halucinacije, delirijumi, psihotične epizode i otuđenje od realnosti, koji mogu biti praćeni euforijom - priča Jovanović.

Printskrin: Skynews

Međutim, kaže on, doživljaj kod nekih može biti i suprotan, pa se javlja strah, koji dovodi do panike i histerije.

- Stanje koje izazivaju halucionogene gljive traje od četiri do šest sati, a narkomani ih koriste jer imaju sličan efekat kao LSD. Problem sa tim pečurkama je što se mogu nabaviti lako, u šumi, tokom cele godine. Najčešće se konzumiraju sušene, dok su sveže mnogo jače i opasnije - objašnjava sagovornik.

Iako se na tržištu mogu nabaviti po mnogo povoljnijim cenama u odnosu na neke sintetičke droge, posledice koje ove "lude" gljive ostavljaju na mozak slične su teškim drogama: Već posle pet-šest meseci izazivaju posledice po psihičko zdravlje, a u zavisnosti od unete količine mogu dovesti i do šoka, pa čak i smrti.

Foto: Wikimedia the tnihekr/Stu's Images/George Chernilevsky/Archenzo

Uzgajanje halucinogenih gljiva je zabranjeno u našoj zemlji, ali i pored toga smatra se unosnim, jer kućne laboratorije ne zahtevaju posebne uslove niti skupu opremu.

SPORE PREKO INTERNETA

Zlatomir Blagojević, jedan od osnivača Udruženja građana "Pečurka", otkriva da je u Srboiji veoma razvijeno tržište sporama. Reč je o podlozi i semenu za uzgoj gljiva.

- Spore, koje su neophodne za razmnožavanje gljiva, na tržištu se prodaju u tečnom stanju. Njihova prodaja veoma je aktivna preko interneta, pa se lako mogu nabaviti. U Srbiji inače raste nekoliko vrsta psihodeličnih gljiva, a najpoznatija je iz roda psilocibe. Među zavisnicima u Srbiji popularne su balegarke, koje je lako gajiti kod kuće. Odgovara im sobna temperatura, a rastu na izmetu preživara. Najčešće je to konjski izmet, ali može biti i kravlji - objašnjava Blagojević.

Foto: Telegraf

Činjenica da ih je lako uzgajati, kaže on, predstavlja i najveću opasnost po mlade ljude, jer sve više posežu za "luidim" pečurkama iz čiste radoznalosti, iako nisu svesne koliko su one opasne.

OTKRIVENE PRVE LABORATORIJE U SRBIJI

U poslednjih nekoliko meseci policija je otkrila dve kućne laboratorije za uzgoj halucinogenih pečuraka, što su prve takve zaplene u našoj zemlji! Prva laboratorija otkrivena je pre nekoliko meseci kod Knjaževca, a druga tek nedavno u Šapcu, kad je zbog uzgoja pečurka uhapšen Slobodan R. (35).

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Magična pečurka

    12. decembar 2017 | 10:29

    Psihodelične pečurke nisu štetne, nego pozitivno utiču na psihu! Jedino ne sme te ih koristiti sami i sa alkoholom, jer kombinacija sa alkoholom izaziva trovanje!!! Ne koristite ih sami, zato što prilikom tripa koji traje oko 3-4 sata, možete pasti u paniku, i najbolje je da je neko uvek pored vas! Na internetu imate puno tačnih informacija o vrstama halucinogenih pečurki, kako da ih gajite sami i kako da ih koristite!

  • Miloš

    1. septembar 2021 | 01:41

    Retko je da neko postane ovisan od pečurki. Takođe pečurke imaju malu sansu da ostete mentalne funkcije. Pečurke, kao psihoaktivna supstanca je ona koja može doprineti u pomoći za lečenje anksioznosti i depresije. Pečurke su najbezbednija rekreativna droga koju fizičko lice može da ume. Više od 12,000 individualaca je reklo da je 2016 uzimali pečurke, dok je procenat onih koji su hitno trebali medicinsku pomoć bio samo 0.2%. Ta stopa je ⅚ puta niža nego kod LSDa, MDMA, alkohola i kokaina i 3 puta manja od kanabisa. Smrt od trovanja njima je gotovo nemoguća, dok su posledice mnogo veće sa rizikom trovanja kod drugih gljiva.

  • ivan

    17. januar 2021 | 19:29

    Jel.....a Alkohol shta radi a dete moze da ga kupi na svakom kijosku... Koliko ljudi je poginuli po uticajem Nasilje u porodici.... Zavisnost Duvan shta radi coveku koliko ga truje i pravi narkomana od njega "Ne mogu da pocnem dan bez cigare i kafe ujutro..." Alo bre ko se drogira ovde onda LSD i magicne pecurke Leche od depresije i zavisnosti... Dokazano naucno i praktikuje se uveliko nego se to klasifikuje kako vishe kome odgovara Tri dana za redom kada uzimate LSD on totalno GUBI EFEKAT A vodka radi svaki dan... Dolazili pijani na posao nikakvi... A odredjene koleginice tresu se jer nisu bile na cigari 3 h.... Sramota shto se klasifiguje kao droga.... Pre nekoliko stotina godina spaljivali su ljude na lomachi jer su rekli da zemlja nije ravna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA