• 10

Slučaj žene zaražene HIV-om: Davaocu krvi preti zatvor ako je namerno širio zarazu

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV, zakonom je okarakterisao kao krivično delo

  • 10

Dobrovoljnom davaocu čijom se krvlju zarazila HIV-om žena iz Južnobačkog okruga, preti pet godina zatvora ukoliko se utvrdi da je znao da je inficiran a ipak je donirao krv.

Potresne reči porodice žene zaražene HIV-om: Prijatelji, porodica i komšije izbegavaju našu kuću

Preminula žena koju su zarazili HIV-om u Novom Sadu: Primila krv od dugogodišnjeg davaoca, on nije znao da je bolestan

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV, zakonom je okarakterisao kao krivično delo, a sankcija za odgovornog može da bude do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara.

Porodica žene koja je zaražena HIV virusom prilikom transfuzije, a koja je u međuvremenu preminula, zvanično, od posledica osnovne bolesti - raka pankreasa, angažovala je advokate da ispitaju da li je bilo propusta u njenom lečenju. Oni optužuju lekare što su im tek nakon dva dana od sahrane rekli da je žena zaraženu krvlju višestrukog davaoca z kojeg se kasnije ispostavilo da je HIV pozitivan.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da je sve urađeno po protokolima i daje HIV prenet zbog efekta tzv. prozora, odnosno vremena kada se virus, iako u telu, ne prepoznaje u krvi. Ako porodica to bude tražla, spremni su i za vanredni nadzor i veštačenje.

- Utvrđeno je da nema propusta u radu službe transfuzije. Jednostavno, davalac je serološki bio negativan i krv je iskorišćena - kaže za "Politiku" dr Radmila Jovanović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Foto: Milena Đorđević

Kasnije kada je pacijentkinji koja je primila njegovu krv, uzet uzorak, rezultat je bio pozitivan na HIV.

Kako to nije izlovan slučaj jer su i jedna beba i odrasla osoba pre nekoliko godina takođe zaražene virusom HIV krvlju dobrovoljnog davaoca, kod mnogih se javila sumnja u transfuziju.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević, wikipedia

- Od trenutka zaraze do pojave antitela u krvi postoji period od četiri do 12 nedelja, i to je tzv. period prozora u kojem neka osoba jeste zaražena i jeste infektivna, ali dosad poznatim metodama ne može da se otkrije prisustvo virusa u krvi davaoca - kaže dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • љиљана

    Да ли се крв тестира пре него се изврши трансфузија?

  • Marina

    Ako analize ništa nisu pokazale što je čovek kriv. Vidim svi hoće da bace krivicu na davaoce, a pitanje je da li se krv pravilno testira. Sad odvratiti davaoce krvi pa uvezite krv. Ovde je sve mutno. Kakva smo to država postali?

  • Mtro

    Propust zdravstvene ustanove. I mleko se kontroliše pre pasterizacija. Krv koja se donira prolazi kroz niz testova do primaoca. Ili Nasi stručnjaci veruju na reč,pa pretacu kao na benzinskoj

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima