• 11

Novi uznemirujući podaci stižu iz Italije: 348 vojnika umrlo od osiromašenog uranijuma na Kosovu i Metohiji

Oboleli italijanski vojnici su preminuli od raznih oblika malignih bolesti

 • 11

Italijanska novinska agencija ANSA objavila je 13. decembra 2017. godine da je do sada 348 italijanskih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji umrlo od posledica uranijumskog zračenja.

Prošlo je 19 godina od ubistva srpskih mladića na Kosovu: Te zlokobne noći maskirani monstrumi pokosili su maturante (FOTO)

Oboleli vojnici su preminuli od raznih oblika malignih bolesti, a italijanski parlament je još pre par godina formirao posebnu komisiju koja je nepobitno utvrdila da je smrt kod vojnika nastupila od raznih malignih bolesti, leukemije, Hodžkinovog sindroma i raznih malignih tumora, ali ne navodeći striktno da je njihov boravak na Kosmetu bio ključljan od uranijumskog trovanja.

Domeniko Leđiero iz Vojne opservatorije tvrdi da je italijanski vojnik Leonardo Bukoliero (50) koji je radio kao telohranitelj u službi Kuirinale, 348. žrtva osiromašenog uranijuma.

- Rak mozga, je dijagnoza od koje je "otišao" za dve godine. Bukoliero, koji je umro 8. decembra, bio je na misiji godinu dana na Balkanu, na Kosovu. Ministarstvo odbrane je odbacilo svaku vezu između bolesti i izloženosti osiromašenom uranijumu - rekao je Leđiero.

- Čak i Bukoliero se oslanjao na advokata Anđela Fiore Tartalije da bi  postigao pravdu i priznanje njegovih prava, ne toliko za njega, koliko za svoje sinove i njegovu suprugu. Nanodijagnostičke analize koje su sprovedene na uzorcima njegovog tumora pokazale su prisustvo brojnih teških metala čija veličina i oblik ne ostavljaju nikakav izlaz: efekat osiromašene municije uranijuma - dodao je Leđiero.

Foto: Profimedia/AFP

Istina o uranijumskim bombama

Severnoatlanska alijansa, ''NATO'' zvanično je priznala da je u bombardovanju 1999. godine izručila 31.000 uranijumskih projektila (10 tona). Ruski izvori govore o 90.000, a srpski o 50.000 uranijumskih projektila.

Na zvaničnoj mapa-karti NATO-a na Kosovu i Metohiji je ravno 112 lokacija na kojima su gađani ciljevi sa osiromašenim uranijumom. Najviše projektila sa osiromašenim uranijumom izručeno je u Metohiji i to zapadno od puta Peć – Đakovica - Prizren.Više od 15 lokacija pogođenih, sa osiromašenim uranijumom se nalazi na putu Đakovica – Zrze, zatim na relaciji Dečane – Rznić - Prilep- Junik (više od 10 lokacija).

Veći broj lokacija sa izručenim projektilima nalazi se severno od Dragaša, onda desno od puta Prizren - Vrbničko jezero. Više lokacija sa projektilima osiromašenog uranijuma je ispaljeno jugoistočno od Uroševca kao i nekoliko lokacija južno od Podujeva, ali i u skoro svim drugim delovima Kosova i Metohije.

Foto: Profimedia/AFP

NATO i danas ubija na Kosovu i Metohiji! Na ispitivanju uranijumskog zračenja na KiM su radili: stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju, ekipe UN za ambijent, Kraljevsko društvo iz Londona za atomsku energiju, Švedski institut za zaštitu od radijacije, ekipe UNMIK-a, Kfora kao i jedna posebna istražna komisija Ujedinjenih Nacija koja je obavljala ispitivanja samo na 11 lokacija, kao i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i drugi.

Sve istražne ekipe, posle obavljenih rezultata i ispitivanja radioaktivnog zračenja, gde su izručeni projektili sa osiromašenim uranijumom, donele su izričitu preporuku da se ta mesta moraju zaštititi od ulaska civila i stoke u njima zbog enormnog uranijumskog zračenja.

Međutim, do danas ništa od toga nije ispoštovano. Prisustvo uranijumskog zračenja otkriveno je u zemlji, vodi, vazduhu, vegetaciji, a u mnoštvo slučajevima i u uzorcima kravljeg mleka pa je uranijum poodavno ušao u lanac ishrane ljudi i stoke na Kosovu. U poslednjih deset i više godina, najviše u Metohiji, u svakom stadu ovaca, koza, svinja ili krava bilo je na desetine slučajeva rađanja deformisanih mladunaca ovih životinja.

Daljinac

(Telegraf.rs/kmnovine.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marijana Bakov

  14. decembar 2017 | 12:21

  Bas nas briga,niko ih nije terao da idu.Mene brine moj narod,koji trpi posledice od nepravednog bombardovanja.Umiru mladi , umiru mala deca .....Mozda nikda i ne saznamo kakvo su jos biolosko I hemisko oruzje testirali nad nama.I to sve zbog primitivaca koji ce im doci glave.Ti koje su satana nato branili jednog dana bice dzelati njihovoj deci.

  139
  3

  Podelite komentar

 • Goran

  14. decembar 2017 | 17:00

  Bas se pitam da li ce neko od tih Monstruma odgovarati za zlocin na Kosovu?

  138
  0

  Podelite komentar

 • Kosovo

  14. decembar 2017 | 13:41

  Svi koji su činili zlo i ubijali bezdušno...Srpski narod bilo to metkom ili uranijumom treba da trunu a pogotovo Ameri i Britanci

  122
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima