Ova divna crkva je vredan spomenik kulture, a skrivena je u prelepom delu Srbije i za nju malo ko zna (VIDEO)

Bogorodičinu crkvu podigao je, sudeći po svemu, nepoznati bugarski vlastelin u prvoj polovini 14. veka kao svoju zadužbinu

  • 3

U selu Donja Kamenica kod Knjaževca krije se velelepna crkva iz 14. veka za koju malo ko zna. Crkvica se nalazi na centralnom trgu u Donjoj Kamenici, 15km jugoistočno od Knjaževca, na levoj obali Trgoviškog Timoka, na starom vojnom putu koji je vodio od Pirota do Vidina (Bugarska).

Narodna verovanja za decembar: Postoji jako dobar razlog da se sve devojke raduju snegu, čeka ih nešto neverovatno!

Bogorodičinu crkvu podigao je, sudeći po svemu, nepoznati bugarski vlastelin u prvoj polovini 14. veka kao svoju zadužbinu.

Građevina je relativno malih dimenzija, ali veoma zanimljive arhitekture čijim se skladnim proporcijama stvara utisak monumentalnosti.Konzervatorski radovi na živopisu i arhitekturi crkvice su okončani 1958. godine.

Foto: Wikimedia/Dekanski

Nekada je ispred crkve postojao i dvospratni drveni trem, koji se može videti na maketi u snimku ispod, zasnovanoj na preciznoj fresci ktitora sa crkvom. Na živopisu unutar crkve mogu se videti uticaji renesanse Paleologa, ali i umetnosti 13. veka.

Oko crkve je pronađena i nekropola iz 14. i 17. veka sa oko 70 grobova. Bogorodičina crkva nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    15. decembar 2017 | 17:13

    Vidi se da je pod zastitom drzave sve blista oko nje...mozda je i bolje da se drzava ne mesa jer ce se odmah naci negi drug clan da opali jedno 2 sprata nadgradnje pa da prodaje apartmane na super lokaciji...

  • Пацифиста

    15. decembar 2017 | 16:49

    Старије од западне демократије.

  • Torlače

    16. decembar 2017 | 20:12

    Nikada nije leva strana T. Timoka bila van Srbije! Crkva datira XIV veka, despota Mihaila Abegovića i žene Jelene. Postoji mit da je pre ovog datuma crkva bila na obližnji Grovat još u X veku, i ranije. Sasi su poznati rudari, a rudnik se nalazio u okolimi. Te su sagradili ovaj hram?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA