Srbi menjaju običaje! Sve češće slavu ne slave u svom domu, već po restoranima

U ugostiteljskim objektima kažu da domaćice žele da se posvete gostima i sa njima provedu prijatne trenutke, a ne da proviruju iz kuhinja

  • 46

Sve više domaćica uživa u svečanostima, a to pokazuje i činjenica da se mnogi odlučuju da svoju slavu obeleže van kuće, odnosno u nekom od prokupačkih restorana. Tako su u jednom restoranu u Prokuplju bukvalo bili prebukirani tokom slavskih dana.

Domaćini prave kardinalnu grešku na slavi, a toga nisu svesni: Bez jedne stvari nijedna gozba ne sme da počne

Za Svetog Nikolu su ipak odlučili da ne organizuju svečane ručkove i večere, jer su već krenule sindikalne novogodišnje proslave.

- Zaista je sve više građana Prokuplјa koji rezervišu jednu od naših sala, kako bi u njoj dočekali slavske goste. To je slučaj sa onima koji imaju manje stanove, a veliki broj gostiju. Kroz komentare saznali smo da konačno i domaćice žele da se posvete gostima i sa njima provedu prijatne trenutke, a ne da proviruju iz kuhinja - kažu u ovom restoranu.

Foto: Wikimedia/Petar Milošević

Određeni slavlјenici odlučuju se i za muziku, najčešće samo harmoniku, ili sintisajzer, ali preovladavaju oni koji bez muzike organizuju ručak.

- U crkvi smo presekli kolač, veče pre slave u porodičnom krugu organizovali večeru, a goste smo pozvali u restoran. Ovo je bio prvi put od kako znam da sam i ja sedela i razgovarala sa gostima. Uz to, mogu vam reći da je jeftinije ovako - kazala nam je Prokupčanka koja se odlučila za ovakav način obeležavanja krsne slave.

Foto: Pixabay

I dok mnogima to deluje čudno, možda čak i preterano, više je praktičnih razloga koji navode domaćine da misle o obeležavanju u restoranu.

Kolika god da je prostorija koja se ima za slavlјa, obično se gosti dočekuju barem tri dana.

- Zakažemo u 18 časova, neko dođe ranije, neko mnogo kasnije, neko veče pre, neko dan posle. Tako se slavsko druženje kao u "Ivkovoj slavi“ produži i na četiri dana. Na kraju si umoran i treba ti još tri naredna dana da se odmoriš. Od slave do Nove godine samo spremam i čistim i to po malo gubi smisao - komentariše ona.

Sa restoranom je druga priča. Kada dođeš, sve je spremno, ne pospremaš ništa, a i gosti su malo disciplinovaniji, pa svi dođu u istom trenuutku. Možeš sa njima da se družiš, što je i jedna od čari slave.

Daljinac

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    18. decembar 2017 | 18:35

    Ko nije sposoban da slavi slavu u svojoj kuci ne treba ni da slavi jel restoran nije namenjen za slave to svi znamo.

  • Nataša

    18. decembar 2017 | 18:51

    Kako bre večerate svi dan pre slave,vi niste normalni.Samo ne daj bože da se i drugi povedu vašim primerom i tako da slave.Ne mora slava da bude žurka.Slavite u kući i naručite ketering,vi lenjivice jedne nesposobne.Jednom godišnje padnite na nos,kao i one kod kojih posle idete da uživate.Pa slava je nešto što nam je UNESKO zaštitio.

  • M.K.

    18. decembar 2017 | 22:51

    Ne znam kakva je to moda da se slavi zastitnik kuce van doma , nit razumem zašto neki ljudi slavski kolac naruce gotov iz pekare ja moj umesim sama tako je uvek bilo tako ce i ostati . kako god krsna slava nije takmicenje ko bolje sluzi i sprema . svima koji slave zelim mir srecu i napredak u kuci pa i meni i mojim gostima. Tamjan miriš širi svaki nemir neka smiri !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA