Anegdota koja se svake godine prepričava na Svetog Nikolu: Siromašni seljak pisao pismo svecu, a onda je dobio urnebesan odgovor

Neki siromah je trebao da proslavi slavu Svetog Nikolu, a nije imao novca. Posle nekoliko čaša rakije došao je na ideju da svome zaštitniku uputi pismo i da ga zamoli za pomoć

  • 6

Nekada nijedna proslava Svetog Nikole nije mogla proći bez prepričavanja čuvene anegdote o siromašnom seljaku koji nije imao dovoljno novca da proslavi slavu, pa je odlučio da pošalje pismo svome zaštitniku Svetom Nikoli.

Svaki domaćin koji slavi Nikoljdan mora da se pridržava jedne stvari: Ovo se radi zbog sreće i blagostanja u kući

Neki siromah je trebao da proslavi slavu Svetog Nikolu, a nije imao novca. Posle nekoliko čaša rakije došao je na ideju da svome zaštitniku uputi pismo i da ga zamoli za pomoć. Saopšti mu u pismu da nema para ni za sveću, a kamoli za pečenicu, zamolio ga je za sto dinara pomoći.

Kako je seljak bio malo pripit, kada je adresirao pismo, naveo je ocu Nikoli. Kada su poštari naišli na to pismo zaključili su da je upućeno narodnom ocu Nikoli Pašiću, tadašnjem predsedniku Vlade.

Kada je pismo dospelo u ruke "narodnog oca" on se nasmejao i naredio da se siromašnom seljaku odobri pomoć za slavu od 50 dinara.

Nakon nekoliko dana u predsedništvo Vlade stiglo je i drugo pismo za oca Nikolu.

- Dragi moj sveče i zaštitniče, Sveti Nikola, hvala ti što mi poslao pare za slavu da počastim svojtu i prijatelje. Ali molim te, nemoj više da mi šalješ preko Nikole Pašića, jer mi je polovinu tražene pomoći zadržao - napisao je seljak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    19. decembar 2017 | 13:41

    Bravo, za ovu anegdotu nisam znala, ali ću je i ja rado prepričavati. Koliko se sećam i veliki Sremac je u svom delu Pop Ćira i pop Spira, u jednom momentu se dotakao Svetog Nikole, prepričavajući kako je neki davljenik, kako dođe do daha zapomagao iz sveg glasa, Pomozi Sveti Nikola, da bi se on, posle tolikih povika pojavio, lebdeći iznad vode i obratio mu se rečima, Pa, zamahni i ti malo rukama, pa ti moja pomoć neće zafaliti.

  • drug stari

    19. decembar 2017 | 14:05

    Odlična anegdota!

  • semso

    19. decembar 2017 | 13:31

    idi,begaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA